Balonarea poate fi o problemă reală pentru multe femei. Pe lângă aspectul neplăcut pe care aceasta ți-l oferă, te poți confrunta și cu un real disconfort abdominal care îți poate strica complet starea de spirit. Sunt câteva aspecte la care ar trebui să fii atentă pentru a ține sub control această reacție a organismului.
Cum poți reduce balonarea
Balonarea te poate lăsa să te simți fără energie după o masă copioasă. De cele mai multe ori, senzația de balonare se datorează, de obicei, unei acumulări de gaze în intestine. Specialiștii spun că există o mulțime de factori care pot provoca balonarea abdominală.
Tot ei îți vin în ajutor și cu sfaturi utile pentru a o reduce. Aceștia te învață ce alimente ar trebui să eviți dacă ai stomacul sensibil, dar și cum poți evita situațiile în care te balonezi. Uite cteva metode simple prin care poți să previ apariția balonării și a discomfortului abdommnial.
Încearcă să mânânci lent
Dacă vrei să afli cum poți reduce balonarea, trebuie să înțelegi că există anumite reguli pe care e recomandat să le urmezi. De câte ori ți s-a întâmplat să te așezi la masă și să ai un apetit crescut? Dacă eviți mesele principale ale zilei și preferi să mănânci atunci când organismul tău cere fără putere hrană, află că acest obicei poate duce la balonare.
Una din cauzele comune ale balonării este aceea că oamenii mănâncă prea repede. Mâncarea ar trebui savurată, nu devorată. Atunci când mănânci repede înghiți și cantități mari de aer. Afecțiunea numită aerofagie este cunoscută pentru faptul că produce disconfort abdominal, balonare și flatulență. Guma de mestecat mai are un efect asemănător asupra organismului.
Specialiștii recomandă să iei masa în tihnă și să te bucuri de fiecare preparat în parte. În acest fel vei reduce balonarea, dar și numărul caloriilor pe care le consumi. Corpul tău se va simți plin mai rapid și nu va cere mai multă mâncare decât are nevoie.
Evită mâncarea care îți provoacă sensibilitate
Sensibilitatea la anumite alimente este un alt factor care poate duce la apariția balonării și a tulburărilor digestive. Malabsorbtia carbohidraților este o cauză a balonării și poate apărea în urma consumului unei game variate de produse ce conțin carbohidrați.
Un alt exemplu este reprezentat de grupul persoanelor care au intoleranță la lactoză. În cazul lor, produsele lactate vor provoca balonare. Specialiștii spun că există persoane care nu digeră bine fructoza, iar acest lucru cauzează la rândul său disconfortul abdominal. Chiar dacă este dificil să restrângi lista de alimente e care le consumi, specialiștii recomandă evitarea alimentelor care ar putea să-ți facă rău.
Fiecare persoană își cunoaște organismul și intuiește ce produse alimentare nu sunt potrivite pentr ea. În plus, o vizită la medicul specialist este mai mult decât necesară în astfel de situații. Există teste de sensibilitate alimentară și diete care pot fi ajustate în funcție de nevoile fiecărui individ.
Consumă suficiente lichide
Apa este mai mult decât esențială pentru buna funcționare a organismului tău, dar și pentru sănătatea tractului digestiv. Lichidul te ajută să-ți păstrezi organele digestive lubrifiate pentru a permite trecerea alimentelor consumate.
Atunci când nu consumi suficiente lichide poți observa mai multe simptome ce se reflectă asupra corpului tău. Printre ele se numără durerile de cap, pielea uscată, letargia, balonarea și constipația. Află mai multe despre câtă apă este recomandat să consumi zilnic. Specialiștii spun că lichidele trebuie consumate în raport cu aportul de fibre.
Fibrele adaugă volum scaunului și ajută la reglarea digestiei. Totuși, prea multă fibre și insuficientă apă duce la apariția balonării și a constipației. Cele mai recente studii spun că apa ajută chiar și atunci când este băută în timpul mesei sau după masă. Recomandările consumului de lichide variază de la o persoană la alta și depind de foarte mulți factori interni.