Semințele de in își au originea în sudul Europei și în Asia. Aceste semințe de culoare galben-aurie până la maro-roșcat au fost folosite și în medicină în ultimele secole, pe lângă includerea lor în numeroasele rețete de gătit.
Semințele de in au devenit extrem de populare ca aliment sănătos în ultimii ani. Acestea sunt bogate în lignani, estrogen, dar conțin și o cantitate mare de antioxidanți. Experții chiar sfătuiesc să fie incluse în dieta zilnică datorită beneficiilor pe care le oferă organismului.
Cum să consumi corect semințe de in
Dacă nu consumi semințele de in în mod corect, este posibil să nu beneficiezi de toți nutrienții lor și să ai probleme digestive. În plus, consumul de semințe întregi de in poate provoca disconfort digestiv sau blocaje. Din păcate, poate duce și la o posibilă obstrucție intestinală, în special la persoanele cu tulburări digestive subiacente.
Modul corect de a consuma semințele de in este să le prăjești bine și să le măcini. Nu le consuma niciodată crude și întregi. Acestea rămân nedigerate. În plus, lipsa prăjirii mai are ca rezultat lipirea semințelor de pereții intestinelor.
Transformarea lor într-o pulbere fină permite organismului să absoarbă nutrienții mai eficient. Poți folosi o râșniță de cafea, un blender sau un robot de bucătărie pentru a le măcina. De asemenea, poți cumpăra făină din semințe de in de la magazin. Semințele de in se păstrează într-un recipient ermetic în frigider sau congelator pentru a preveni râncezirea lor.
Totuși, la fel ca orice aliment, și semințele de in au efecte secundare, dacă nu sunt consumate cu moderație. Printre cele mai comune se numără constipația și reacțiile alergice.
Cum te ajută consumul de semințe de in
Când știi cum să consumi corect semințe de in, poți descoperi o mulțime de beneficii. Specialiștii spun că acestea ajută inclusiv la tratarea unor afecțiuni ale organismului. Dacă te decizi să consumi semințe de in, discută cu medicul care se ocupă de tine și întreabă-l cât de mult te pot ajuta în dietă.
Sunt bogate în lignani
Semințele de in sunt bogate în lignani, aceștia fiind compuși vegetali cu proprietăți de estrogen și antioxidant. Lignanii reduc riscul de a dezvolta diferite tipuri de cancer și sunt extrem de utili în îmbunătățirea sănătății generale.
Scad tensiunea arterială
Printre numeroasele beneficii ale semințelor de in, un avantaj semnificativ este că pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Astfel, sunt utile persoanelor cu hipertensiune arterială.
Ajută digestia
Există două tipuri principale de fibre: fibre solubile și fibre insolubile. Fibrele solubile îți încetinesc rata de digestie. De asemenea, cresc consistența diferitelor conținuturi intestinale.
Reprezintă o sursă bună de proteine
Semințele de in conțin o mulțime de proteine pe bază de plante, de înaltă calitate, bogate în acid glutamic, acid aspartic și aminoacizi. Reprezintă o sursă bună de proteine pentru cei care sunt vegetarieni sau vegani.
Reduc nivelul de zahăr din sânge
Semințele de in ar trebui să fie următorul plus la dieta celor care suferă de diabet. Cercetările arată că semințele de in pot încetini eliberarea zahărului în sânge cu fibre insolubile. Prin urmare, pot ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Scad tensiunea arterială
Printre numeroasele substanțe nutritive și minerale prezente în semințele de in, se numără și vitamina E. Un antioxidant precum vitamina E poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. În plus, poate reduce riscul unor tipuri de cancer, boli de inimă și boala Alzheimer. Face acest lucru prin încurajarea excreției de sodiu în urină.
Diminuează riscul de sindrom metabolic și boli de inimă
Datorită prezenței lignanilor și a acizilor grași omega-3, semințele de in conțin și proprietăți antiinflamatorii. În plus, lignanii ajută la scăderea riscului de sindrom metabolic și boli de inimă. Pe deasupra, poate scădea nivelul de colesterol din sânge.
Ajută la menținerea unei greutăți optime
Semințele de in joacă un rol esențial în dieta ta dacă dorești să pierzi un anumit număr de kilograme. Acest lucru se datorează în primul rând conținutului lor ridicat de fibre, care îți oferă senzație de sațietate pentru mai mult timp.
Sunt benefice pentru sănătate
De asemenea, consumul regulat îți poate stimula sănătatea fizică și psihică. Aceste semințe au devenit atât de populare încât au fost chiar adăugate chiar și în mâncarea destinată animalor de companie.
Pot regla problemele hormonale
Semințele de in sunt o sursă bogată de Omega 3, un acid gras esențial pe care corpul nostru nu-l produce. Acesta poate ajuta la tratarea problemelor cauzate de menopauză sau de sindromul ovarelor polichistice.