Rețeta desertului își are originile în Imperiul Otoman și a devenit un desert tradițional turcesc, ca și baclavaua. Ingredientul de bază pentru realizarea desertului, constă din niște tăiței foarte subțiri. Îi găsești, în special, în magazinele cu specific turcesc, dar și prin hipermarketuri. Tăițeii se prepară cu unt topit și se combină cu brânză dulce. Gustul delicios al desertului este desăvârșit prin adăugarea din abundență a unui sirop simplu.
Ingredientele nu sunt complexe, însă, ca și pentru rețeta de baclava, prepararea desertului necesită mai multe etape. Îți oferim mai jos rețeta detaliată, pentru a o prepara și tu și a-i răsfăța pe cei dragi cu un desert delicios.
Rețeta de cataif cu brânză – Ingrediente
- 500 gr tăiței pentru cataif
- 300 gr brânză mozzarella
- 250 gr unt cu peste 80% grăsime
- 250 gr zahăr
- 300 ml apă
- sucul de la o lămâie mare
- 50 gr fistic mărunțit.
Află în continuare cum să faci kunefe la tine acasă
Kunefe sau cataiful cu brânză, se realizează din două sau mai multe straturi de tăiței între care se așază straturi de brânză. Se prepară la cuptor, iar după preparare, desertul se îmbată cu un sirop dulce-acrișor. Opțional, cataiful poate fi decorat cu fistic sau cu alune măcinate.
Începe prin a topi untul. Optează pentru topirea la bain marie și nu direct pe flacăra aragazului, pentru a nu se arde.
Între timp, toacă mărunt tăițeii pentru blatul de cataif, fie folosind un cuțit, fie cu ajutorul robotului. Este important să fie tocați pentru a se însiropa bine și a nu rămâne uscați.
Pune tăiței mărunțiți într-un bol încăpător și toarnă peste ei untul topit. Toarnă-l treptat, în timp ce amesteci tăițeii cu untul topit. Amestecă foarte bine, pentru a te asigura că nu rămâne nicio bucățică de tăiței neunsă cu unt, dar și pentru a nu se forma cocoloașe.
Ia o cratiță sau o tavă rotundă cu pereții nedetașabili și nu foarte înalți. Întinde la baza ei jumătate din cantitatea de tăiței cu unt. Presează-i bine cu o spatulă sau cu un polonic, pentru a obține un strat uniform. Peste acest strat presară mozzarella ruptă în bucăți mici. Apoi adaugă a doua parte de tăiței cu unt și din nou presează-i pentru uniformizare.
În Turcia se folosește un anumit tip de brânză din lapte de oaie, însă aceasta poate fi înlocuita cu succes cu orice fel de brânză nesărată care se topește, precum mozzarella.
Descoperă aici 8 tipuri de brânzeturi pe care trebuie să le ai mereu în frigider.
Introdu tava cu cataif sau kunefe în cuptorul încălzit la 175 de grade Celsius. Lasă desertul să se rumenească frumos la suprafață timp de aproximativ 40 de minute.
Cum să faci kunefe la tine acasă, însiropat cât trebuie
Prepararea siropului pentru cataif este simplă. Pune 300 ml de apă într-o cratiță așezată pe flacăra aragazului. Adaugă zahărul și amestecă până când acesta se topește. Apoi adaugă sucul de la o lămâie mare și mai fierbe siropul pentru maxim 10 minute.
După ce cataiful cu brânza s-a rumenit, scoate tava din cuptor și toarnă imediat siropul deasupra lui, acoperind toată suprafața.
Lasă-l la odihnit în sirop până când tăițeii se vor hidrata și vor absorbi tot siropul. Presară fisticul mărunțit deasupra lui.
Kunefe se servește cald, pentru ca brânza din interior să rămână moale.
Descoperă și rețeta pentru tăiței de casă, pe care îi poți folosi la alte preparate culinare.