Sfaturile vin de la cei mai bătrâni oameni din lume. Speranța de viață actuală în Statele Unite este de 77 de ani, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. În comparație cu alte țări, în special cu cele care trăiesc în Zonele Albastre, americanii nu trăiesc atât de mult.
De exemplu, speranța de viață în Japonia este de 85 de ani. Și un factor major care poate prelungi viața este menținerea unei greutăți optime, despre care un studiu din 2017 a descoperit că vă poate prelungi viața cu 7 ani. Durata de viață este direct influențată de dieta pe care alegi să o ai, scrie eatthis.com.
Cum să rămâi slabă pe măsură ce înaintezi în vârstă
„Oamenii ar putea să nu realizeze cât de puternice sunt cu adevărat alimentele! Acestea conțin nutrienți care au un impact direct asupra sănătății generale. Au impact asupra tuturor proceselor și sistemelor corpului nostru, cum ar fi sistemul imunitar, creierul, mușchii, sistemul cardiovascular și organele interne”, spune Roxana Ehsani, dietetician nutriționist înregistrat și purtător de cuvânt național al Academiei de Nutriție și Dietetică.
Ea adaugă că a mânca bine poate ajuta la îndepărtarea și reducerea riscului de a dezvolta afecțiuni cronice. Poate combate boli precum diabetul, hipertensiunea arterială sau nivelurile ridicate ale colesterolului sau chiar anumite tipuri de cancer.
Și, desigur, alimentele pe care le consumai pot afecta și greutatea corporală.
Un obicei care îi ține pe cei mai vârstnici oameni slabi este că mănâncă o varietate de alimente pe bază de plante.
„În mod specific, încercă să consumi mai multe opțiuni de proteine pe bază de plante. De exemplu, fasole, linte, nuci și semințe”, spune Ehsani. „Aceste opțiuni de proteine pe bază de plante nu numai că sunt surse excelente de proteine vegetariene/vegane, dar conțin și fibre alimentare. Promovează sănătatea generală a intestinului și pot promova bacterii intestinale sănătoase”.
Ea adaugă că cercetătorii au descoperit că, pe măsură ce îmbătrânești, diversitatea intestinală scade. Acest lucru te expune unui risc mai mare de afecțiuni cronice de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul și boala intestinului iritabil.
Cu ce poți înlocui carnea
Dar o modalitate de a menține intestinul divers și echilibrat este să te străduiești să mânci o diversitate de alimente pe bază de plante în fiecare zi.
„Nu trebuie să eviți carnea. Înlocuirea unei mese pe săptămână cu o opțiune de proteine pe bază de plante te poate ajuta să obții puncte de longevitate”, spune ea. „În plus, carnea roșie și carnea procesată, cum ar fi cârnații, slănina, mezelurile, sunt bogate în grăsimi saturate, care sunt proinflamatorii și pot provoca acumularea plăcii. Acest lucru crește riscul de boli ale inimii și de boli neurodegenerative„.
Încearcă să schimbi carnea roșie cu bucăți slabe de proteine și proteine vegetale, cum ar fi fasole, linte, mazăre, nuci și semințe.
Ea sugerează să începi prin a te concentra pe o masă pe săptămână.
„De exemplu, poți alegeți ziua de luni pentru a avea o masă fără carne. Poți servi niște falafel copt în loc de pui. Poți să consumi un chili cu fasole neagră fără carne tocată sau supă de linte în loc de pui. Sau să-ți faci singur burgeri de fasole sau linte, în loc să consumi burgeri de vită”.
Ea recomandă, de asemenea, încorporarea surselor de proteine pe bază de plante și în timpul gustării.
„De exemplu, fă preparate pe bază de fasole. Poți mânca hummus, folosind nu numai năut, ci și fasole albă, fasole neagră sau linte. Serveștele cu o varietate de legume”, mai spune ea.