Bogate în fibre, potasiu, vitamina K și compuși fenolici, prunele oferă multe beneficii potențiale pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea densității minerale osoase, sănătatea inimii.
Cura cu prune uscate. Ce beneficii ar avea asupra organismului
Află de mai jos care sunt beneficiile nutriționale ale prunelor uscate, beneficiile lor pentru sănătate și cum să le consumi. Iată 5 motive pentru care ar trebui să incluzi prunele uscate în dieta ta zilnică.
Prunele uscate neutralizează substanțele periculoase din oraganism. Unele substanțe care sunt identificate în planta numită Prunus domestica sunt antioxidanți. Aceste substanțe din prunele uscate neutralizează unii radicali periculoși și împiedică deteriorarea celulelor și a membranelor lor.
Prunele uscate îmbunătățesc absorbția fierului. Când te simți obosită sau ai amețeli este posibil să ai o problemă cu anemia sau lipsa fierului în organism. Ceea ce ajută în această situație este vitamina C care îmbunătățește absorbția fierului. Prunele uscate sunt bogate în vitamina C, deci le poți transforma în ajutorul tău de nădejde.
Prunele sunt laxative binecunoscute, așa că, dacă ai avut vreodată o problemă de constipație, iată un remediu eficient. De obicei, constipația apare atunci când există o lipsă de fibre în dieta ta. Prunele sunt bogate în fibre și contribuie la hrănirea bacteriilor prietenoase din intestine, care protejează bacteriile patogene ce cauzează boli.
Este confirmat de cercetări că prunele uscate au în compoziție un mineral numit Bor care ajută oasele și mușchii să fie puternici. Ele pot ajuta în prevenirea osteoporozei atunci când sunt consumate în mod regulat.
Deoarece prunele uscate sunt bogate în fibre, prunele ajută la menținerea unui nivel echilibrat al zahărului din sânge. Fibrele amână absorbția zahărului și cresc sensibilitatea la insulină. Când mănânci o prune uscată, ea contribuie la menținerea sațietății pentru mai mult timp. În acest fel nu vei mai mânca în exces.
Dezavantaje ale prunelor uscate
Compușii din prune uscate (sorbitolul și fibrele) stimulează mișcările intestinale, ceea ce poate provoca probleme digestive la unele persoane. Dacă nu ești obișnuită cu o dietă bogată în fibre sau să consumi prune uscate, crește aportul încet și bea cantități adecvate de apă. Experții recomandă schema de mai jos:
- Două prune/zi timp de trei zile: o prună după micul dejun și una după cină
- Patru prune/zi timp de patru zile: o prună după micul dejun, una după prânz și două după cină.
- Cinci prune/zi timp de patru zile: două prune după micul dejun, una după prânz și două după cină.
- Șase prune/zi: două prune după micul dejun, două după prânz și două după cină.
De asemenea, poate exista un risc de expunere la acrilamidă, care se formează în mod natural în urma reacțiilor chimice din anumite alimente bogate în amidon în urma gătirii la căldură mare. Acrilamida este clasificată drept un posibil cancerigen
Nivelurile de acrilamidă din prunele uscate sunt mult mai scăzute decât în alimentele prăjite sau gătite la căldură mare pentru o perioadă lungă de timp. Cu toate acestea, nu este clar dacă nivelurile de acrilamidă din alimente cresc riscul de cancer.