Adevărul este undeva la mijloc. Ambele variante de ouă sunt bune pentru consumul larg. Diferența de culoare este dată doar de specia de găini care face ouăle. Respectiv: ouăle albe sunt de la găinile cu penele de aceeași culoare, iar găinile cu penaj închis la culoare fac ouă maronii. Așadar, persoanele pentru care contează aceste lucruri pot opta în egală măsură pentru oricare dintre cele două tipuri.
Diferența dintre ouăle albe și cele maronii
Pe lângă diferența de culoare a penajului, mai există și o diferență legată de vârsta găinilor. Astfel, găinile tinere fac ouă albe sau ouă maronii, cu o coajă mai groasă, în timp ce găinile mai bătrâne produc ouă cu o coajă puțin mai subțire. O altă deosebire notabilă între principalele tipuri de ouă ar fi dimensiunile. În acest sens putem observa că ouăle maronii sunt mai mari decât cele albe.
Această diferență de aspect duce și la variația prețurilor. Totuși, nu putem afirma că ouăle maronii sunt și mai sănătoase, fiind mai mari și mai scumpe. Valorile nutriționale între ele sunt destul de asemănătoare, menționează Mentalfloss.com. În plus, costurile sunt mai mari și pentru că găinile cu penajul închis la culoare au nevoie de mai multă hrană.
Este evident faptul că găinile care se bucură de spațiu și de libertate sunt mai fericite și într-un final pot face și ouă care să ni se pară mai gustoase. De astfel, și gustul cărnii este mai delicios în cazul găinilor libere, hrănite natural, cu grâu sau porumb.
Chiar dacă nu ai acces la carnea de găină și la ouăle de țară, încearcă să eviți cât de mult poți produsele din supermaket. Dacă acest lucru nu este posibil încearcă să citești eticheta produselor pe care vrei să le cumperi. Pe ambalaj este specificat cu ce au fost hrănite găinile de la care provin ouăle.
Dacă de exemplu, este menționat doar „cereale”, este o informație incompletă. Ai nevoie să știi ce fel de cereale sunt, pentru că multe dintre ele pot fi modificate genetic.
Beneficiile consumului de ouă
Ouăle se află în topul super-alimentelor. Ele conțin cantități importante de proteine, lipide, aminoacizi și vitamine. Majoritatea dietelor, indiferent dacă sunt stricte sau permisive, au pe lista de alimente recomandate ouă. Acest produs atât de benefic organismului, ajută la îmbunătățirea vederii, te ajută să te concentrezi mai ușor, oferă mai multă energie.
În plus, ouăle sunt un ingredient foarte versatil în bucătărie. Oricine poate găti niște ouă fierte, ouă ochiuri sau omletă. Specialiștii recomandă consumul a patru sau cinci ouă într-o săptămână. În caz contrar, poate avea de suferit nivelul de colesterol din sânge. Ai grijă să le păstrezi la frigider, în condiții favorabile și să le consumi cât de repede se poate. Sunt produse perisabile, care se alterează foarte ușor.