Se prepară foarte ușor, iar la iarnă doar desfaci borcanul, mai adăugi puțină scorțișoară peste dovleacul ras și poți prepara desertul preferat. Poți prepara plăcinte, ștrudele sau tarte. Mai poți include dovleacul ras și în blaturi de prăjituri sau în aluaturi. Îl mai poți transforma și în creme delicioase sau în jeleuri.
Nu sunt necesare arome, pe acestea le vei adăuga atunci când desfaci borcanul și prepari desertul. Nu sunt necesari nici conservanți, doar sterilizezi corect borcanele, pentru o conservare optimă. Poți pune și la congelator câteva pachete cu dovleac curățat și tocat în cuburi. Dar pentru a nu ocupa foarte mult spațiu, soluția ideală este de conserva dovleacul la borcan. Dacă te întrebi în ce rețete mai deosebite de deserturi să îl folosești, îți recomandăm o delicioasă rețetă de tiramisu cu dovleac și mascarpone, la pahar. Iar mai jos îți oferim rețeta detaliată pentru conservarea dovleacului plăcintar la borcan.
Ingrediente necesare pentru dovleac plăcintar ras la borcan
- 5 kg dovleac răzuit
- 1 kg zahăr.
Modul de preparare pentru conservarea dovleacului la borcan
Primul pas și cel mai dificil constă în curățarea dovleacului. Dovlecii, în general, au coaja foarte tare și se curăță cu dificultate. Ai nevoie de un cuțit fierăstrău, dar și de un alt cuțit bine ascuțit, cu lama subțire.
Trucuri pentru a curăța dovleacul mai ușor
Înainte de a secționa dovleacul pentru a-i îndepărta coaja clătește-l bine și șterge-l. Chiar dacă vei îndepărta coaja, aceasta trebuie spălată, pentru ca bacteriile sau eventuale pesticide să nu intre în contact cu miezul.
Pentru a putea curăța coaja dovleacului mai întâi va trebui să-l secționezi pe jumătate, apoi în bucăți mai mici. Folosește pentru secționarea dovleacului un cuțit tip fierăstrău și un tocător de lemn mai mare. Așază dovleacul pe latura care are cea mai mare stabilitate pentru a-l putea secționa fără incidente.
Cu o lingură sau cu o cupă de înghețată curăță semințele și nervurile din cele două jumătăți de dovleac. Apoi poți secționa jumătățile de dovleac în mai multe fâșii, tot cu ajutorul cuțitului cu zimți, tip fierăstrău.
Pentru a curăța feliile de dovleac, folosești un alt cuțit cu lamă subțire și ascuțită. Apoi vei da miezul dovleacului cu ușurință pe răzătoare.
Cum prepari dovleac plăcintar ras la borcan
După ce ai terminat de răzuit dovleacul, pune răzătura într-un vas cu pereți dubli. Adaugă zahărul și amestecă-l bine cu dovleacul răzuit. Apoi așază vasul pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie.
Lasă dovleacul răzuit să fiarbă în siropul format până când se înmoaie bine și se absoarbe tot siropul.
Este necesar ca dovleacul să fie foarte bine pătruns pentru a nu fermenta mai târziu, în borcan.
În intervalul de timp cât dovleacul răzuit se prepară pe foc, ocupă-te și de sterilizarea borcanelor.
Apoi pune răzătura de dovleac fierbinte în borcanele, de asemenea, fierbinți.
Capsează-le ermetic cu capacele din dotare și acoperă-le cu o pătură groasă. Lasă-le sub pătură până când se vor răci complet.
Apoi le poți eticheta și depozita pe raftul din cămară.
Mai târziu, când nu vor mai fi dovleci pe piață, poți folosi dovleac plăcintar ras la borcan pentru deliciile culinare. Îți oferim în acest scop și rețeta celui mai simplu chec cu dovleac – Pumpkin bread.