Dovleceii sunt printre cele mai accesibile legume pe care le găsești în piață în orice sezon. În plus, se pot asocia cu foarte multe ingrediente pentru a da savoare preparatelor culinare. Pot fi incluși în supe și ciorbe, în mâncăruri scăzute, aperitive, chiar și în aluaturi. Inclusiv floarea de dovlecel poate fi consumată Se prepară în același mod ca și dovleceii pane sau se poate umple cu brânzeturi și alte ingrediente.
Dovlecelul este foarte recomandat de către specialiștii în nutriție datorită conținutului ridicat de potasiu, vitamina C și betacaroten. Pe lângă acestea mai conține calciu, fosfor, fier, magneziu, zinc, precum și vitaminele B1, B2, B9. Consumul de dovlecei este benefic pentru combaterea afecțiunilor digestive.
Aceștia au un conținut bogat în apă și multe fibre, precum și alți nutrienți esențiali, motiv pentru care sunt incluși printre alimentele unei diete sănătoase și echilibrate.
Dacă te-am convins să incluzi dovleceii în meniurile tale, îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii de urmat pentru a prepara una dintre cele mai simple și ușoare rețete de post cu dovlecei.
Dovlecei pane de post – Ingrediente
- 2-3 dovlecei foarte cruzi
- 2 lingurițe de sare, pentru deshidratarea dovleceilor
- 200 gr făină
- 200 ml apă minerală
- sare și piper după gust
- 1/4 linguriță de ierburi aromate
- 200 ml ulei pentru prăjit
- 2 căței de usturoi
- 150 gr pesmet.
Rețetă de post cu dovlecei – Mod de preparare
Mai întâi, pregătește dovleceii pentru deshidratare. Spală bine dovleceii pe coajă, apoi feliază-i în rondele subțiri de aproximativ 2-3 mm grosime. Așază rondelele de dovlecei pe o suprafață plană și presară sare pe toată suprafața acestora. Lasă-le așa 10-12 minute pentru a elimina din lichid. Cu ajutorul unor prosoape de hârtie, presează ușor rondelele de dovlecei pentru a le absorbi lichidul de la suprafață. Astfel, feliile de dovlecei vor fi ușor deshidratate și nu mai există riscul să se formeze lichid în timpul rumenirii în ulei încins.
Acum poți pregăti compoziția de făină cu apă minerală pentru dovlecei pane de post.
Pune aproximativ 120 de grame de făină într-un bol și amestec-o cu un praf de sare, unul de piper și ierburi aromate mărunțite fin. Toarnă treptat apa minerală și amestecă intens până când obții o compoziție de textura unui sos consistent. Pune restul de făină în alt bol, iar în al treilea bol pune pesmetul.
Trece pe rând rondelele de dovlecei mai întâi prin făina simplă, apoi prin compoziția de făină cu apă. La final, trece-le prin pesmet, acoperindu-le bine cu acesta pe toate părțile.
Aprinde flacăra aragazului la intensitate medie. Așază deasupra ei o tigaie cu ulei și lasă-l să se înfierbânte ușor.
Scufundă în uleiul încins feliile de dovlecei pregătite și rumenește-le frumos pe ambele părți. Le poți scoate cu ajutorul unei spumiere pe prosoape de hârtie, pentru a te asigura că se elimină surplusul de ulei.
Poți savura delicioșii dovlecei pane de post cu sos de usturoi, cu sos de roșii sau cu maioneză de post.
Sunt delicioși în orice combinație.