Nu ai nevoie decât de două ingrediente pentru acest delicios sos cremos. Însă, ai nevoie de timp și răbdare pentru că se prepară prin fierbere îndelungată.
Rezultatul final va merita incontestabil așteptarea. Te vei bucura de un sos cremos și frumos colorat, precum caramelul, dar și de un gust delicios și irezistibil.
Lista de ingrediente și metoda de preparare sunt asemănătoare cu prepararea clasicului lapte condensat. Diferențele constau în cantitatea mai mare de zahăr și timpul mai îndelungat de fierbere.
Descoperă aici și rețeta pentru lapte condensat preparat în casă. În continuare poți urmări lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru dulceața de lapte.
Dulce de leche – Ingrediente
- 1 800 ml de lapte proaspăt cu minim 3,5% grăsime
- 1 500 gr de zahăr
- un praf de sare.
Dulceață de lapte – Mod de preparare
Pentru reușita deplină a rețetei, este important să optezi pentru un lapte calitativ, cu minim 3,5 % grăsime. Foarte bun ar fi laptele proaspăt, achiziționat direct de la fermieri. Nu este recomandat laptele pasteurizat și nici laptele UHT, deoarece aceste două tipuri de lapte sunt deja supuse unor procese termice înainte de îmbuteliere.
Ca tip de zahăr, poți folosi zahărul alb, clasic, sau zahărul brut. Acesta din urmă va oferi sosului o culoare mai închisă. Descoperă și rețeta pentru sos caramel sărat.
Cum prepari dulce de leche sau dulceață de lapte
Folosește o cratiță cu diametru mai mare pentru fierberea sosului și vei scurta din timpul de preparare. Dacă diametrul este mai mare și suprafața de evaporare va fi mai mare, iar crema va deveni mai consistentă într-un timp mai scurt.
Așază cratița pe flacăra aragazului și adaugă în ea laptele și zahărul. Amestecă cu o spatulă până când zahărul este diluat. Acordă mare atenție fierberii laptelui, pentru că există riscul să se formeze multă spumă care va da pe dinafară.
După topirea zahărului, setează intensitatea focului la minim. Amestecă constant în cratița cu lapte și zahăr pentru a nu se lipi de pereții acesteia. Compoziția se va îngroșa treptat, iar dacă nu amesteci, se va lipi de baza cratiței și va căpăta gust de afumat.
Pe măsură ce se îngroașă și capătă consistență de sos cremos, se va schimba și culoarea.
În funcție de culoarea dorită, dar și de textura pe care o preferi, poți scurta sau prelungi timpul de fierbere.
Poți opta pentru o culoare de un cărămiziu mai deschis și o textură ușor fluidă, dacă îl vei folosi ca topping.
Dacă dorești să folosești deliciosul dulce de leche pe post de cremă, lasă-l să fiarbă, până când se mai îngroașă, iar culoarea devine mai închisă.
După fierbere, pune crema în borcane și o poți păstra la rece până la două săptămâni.
O poți folosi la umplerea clătitelor, a prăjiturilor sau a torturilor.
Îți oferim în acest scop și o rețetă de tartă Banoffee, o delicioasă tartă cu banane și caramel.