Cireșele amare sunt considerate superalimente, de către specialiștii în nutriție pentru că sunt bogate în nutrienți. Au un conținut ridicat de vitaminele B1, B2, B6, vitaminele A, C, E si PP. Mai găsim și minerale si oligoelemente precum fier, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, cupru, zinc sau cobalt. În plus, cireșele sunt, de asemenea, o sursă bună de triptofan, serotonină și melatonină.
Dacă aceste proprietăți te-au convins să introduci cireșele amare în alimentația ta, începe cu rețeta de dulceață pe care ți-o oferim detaliată mai jos.
Dulceață de cireșe amare – Ingrediente
- 1 kg cireșe amare
- 1 kg zahăr
- sucul de la o lămâie
- 200 ml apă.
Rețeta dulceții din cireșe amare – Mod de preparare
Vei începe cu pregătirea cireșelor, etapa cea mai meticuloasă, care necesită mai mult timp și mai multă atenție.
Spală bine cireșele, lasă-le să se scurgă foarte bine și îndepărtează-le sâmburii.
Este recomandat să le cântărești după ce ai scos sâmburii pentru a avea exact 1 kg de fructe. După ce ai pregătit toate cireșele, poți prepara siropul.
Cum prepari siropul pentru dulceață de cireșe amare
Într-o cratiță mai mare și cu baza dublă, adaugă zahărul și apa. Așază cratița pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie. Amestecă cu o spatulă până când zahărul se dizolvă complet. Apoi, lasă siropul să fiarbă pentru aproximativ 10 minute, până când începe să se îngroașe ușor.
Adaugă cireșele în siropul fierbinte și amestecă bine să se acopere toate cu sirop. Redu intensitatea focului la minim și lasă dulceața să fiarbă pentru aproximativ 30-40 de minute sau până când cireșele devin translucide și siropul are o consistență mai groasă. Înlătură spuma care se formează la suprafața dulceții și amestecă din când în când, pe parcursul fierberii.
Între timp, ocupă-te de sterilizarea borcanelor în care vei pune dulceața. Descoperă aici mai multe metode pentru sterilizarea sticlelor și borcanelor.
Cu aproximativ 5 minute înainte de a opri focul, adaugă sucul de lămâie proaspăt stors. Acest lucru va ajuta la menținerea culorii frumoase a dulceții și va adăuga o notă de prospețime.
Pentru a verifica dacă delicioasa dulceață de cireșe amare este gata, poți face un test simplu. Pune o picătură de sirop pe o farfurie rece. Dacă picătura își păstrează forma și nu se împrăștie, dulceața este gata.
Toarnă dulceața fierbinte în borcanele sterilizate, umplându-le până la filet. Închide bine capacele și acoperă borcanele cu o pătură.
După ce borcanele s-au răcit complet, depozitează-le în cămară. Poți păstra dulceața timp de 2-3 ani.
Dulceața de cireșe amare este perfectă pentru a fi savurată la micul dejun pe felii de pâine prăjite. Clătitele umplute cu o astfel de dulceață, cu siguranță vor bucura papilele gustative ale celor dragi.
Dacă mai dorești să prepari și alte feluri de dulceață, îți mai recomandăm și rețeta de dulceață de trandafiri preparată după o rețetă veche.