Efectele benefice ale consumului de scorțișoară. Motivul pentru care nutriționiștii recomandă să o incluzi în dieta ta

Află care sunt efectele benefice ale consmului de scorțișoară. Nutriționiștii recomandă consumul regulat al acestui condiment remarcabil al toamnei, deoarece este extrem de benefic pentru sănătatea ta.

Claudia-Ellena Ignat
Publicat: 25 noiembrie 2024, 6:37
Află care sunt efectele benefice ale consmului de scorțișoară. Nutriționiștii recomandă consumul regulat al acestui condiment / Shutterstock

Scorțișoara este cunoscută pentru efectele sale terapeutice, de la scăderea nivelului de zahăr din sânge și a colesterolului, până la reducerea inflamației din organism. Află care este doza zilnică recomandată și cum poți profita de toate beneficiile acestui condiment.

Efectele benefice ale consumului de scorțișoară

Scorțișoara provine din scoarța diferitelor specii de arbori de scorțișoară. A fost folosit pe post de condiment și remediu medicinal de mii de ani. Acest ingredient aromat și versatil poate fi folosit atât în rețete dulci, cât și în cele sărate.

Aroma scorțioșoarei este ideală pentru a da gust preparatelor în sezonul rece, mai ales pentru plăcinte, băuturi calde sau alte gustări sărate. Scorțișoara conține un compus numit cinnamaldehidă, care este prezent în ulei. Aceasta oferă gust și aromă preparatelor și are multe benficii pentru sănătate.

Scoarța de scorțișoară conține, de asemenea, compuși bioactivi precum catechinele și procianidinele, care aparțin unui subgrup de flavonoide care pot avea efecte antioxidante și antiinflamatorii în organism.

„Există suficiente studii care sugerează că aproximativ o jumătate de linguriță de scorțișoară pe zi poate îmbunătăți nivelul zahărului din sânge, rezistența la insulină, tensiunea arterială și nivelul colesterolului.”, spune medicul Michael L. Dansinger.

Consumul de scorțișoară în cazul persoanelor cu afecțiuni de sănătate precum diabetul de tip 2 sau obezitatea a oferit rezultate pozitive în ceea ce privește tratamentul acestora, a adăugat medicul.

Printre efectele benefice ale consumului de scorțișoară se află și diminuarea din organism a unor anumite tipuri de bacterii, datorită proprietăților sale antibacteriene. Studiile din laborator arată că scorțișoara poate contribui la îmbunătățirea inflamației în cazul femeilor care suferă de artrită reumatoidă.

De asemenea, experții sunt de părere că acest condiment poate avea efecte neuroprotectoare. Studiile arată că proprietățile extractelor de scorțișoară pot inhiba și preveni factorii cheie declanșatori în cazul bolii Alzheimer, dar momentan este nevoie de mai multe cercetări în acest sens.

Cum să introduci scorțioșoara în dieta zilnică

Beneficiile pentru sănătate ale consumului de scorțișoară au fost dovedite, dar cu toate acestea, dozele exacte nu au fost încă stabilite. Specialiștii recomandă să consumi condimentul cât de des poți, pentru a obține beneficiile, dar fără să exagerezi.

Scorțișoara ar putea fi toxică dacă este consumată în cantități mari. Așadar, ar fi bine să te limitezi la cel mult trei lingurițe pe zi.

Cantitatea optimă de consum poate varia în funcție de mai muți factori, inclusiv starea ta de sănătate sau toleranța acestui aliment. Consumul de cantități excesive poate avea și efecte adverse, mai ales dacă iei anumite medicamente, cum ar fi cele pentru diabet.

Cel mai bun mod de a folosi scorțișoara este să o încorporezi într-un plan alimentar sănătos. Nutriționistul Amy Gorin recomandă să adaugi scorțișoara în cafeaua de dimineață, în deserturi sau chiar și în supa cremă.

Aceasta subliniază că printre efectele benefice ale consumului de scorțișoară se află și reducerea senzației de balonare. Condimentul are un conținut ridicat de fibre sățioase, care au proprietăți gastrointestinale. O singură linguriță de scorțișoară oferă mai mult de un gram de fibre.

De asemenea, gustul delicios al condimentului poate fi un bun înlocuitor pentru alegerile mai puțin sănătoase. Poți folosi scorțișoara în plăcinte, clătite sau produse de patiserie, fără să mai fie nevoie să adaugi zahăr.

De asemenea, poți presăra scorțișoară peste bolul de fulgi de ovăz cu fructe de la micul dejun. Scorțișoara se asortează bine cu diferite ingrediente precum mere, caise, afine, pere, banane sau migdale, spun specialiștii.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Timp liber
De ce e recomandat să preîncălzești cuptorul înainte să-l folosești. Sfaturi simple și practice pentru gospodine
Specialiștii au dezvăluit de ce e recomandat să preîncălzești cuptorul înainte să-l folosești. Aceste sfaturi simple și practice te pot ajuta să ai parte de o experiență mult mai plăcută în bucătărie. Indiferent dacă...
2
Horoscop
Cum ar putea să arate următorii 20 de ani pentru nativii din zodiac. Pluto în Vărsător își continuă călătoria transformatoare
Te întrebi cum ar putea să arate următorii 20 de ani pentru nativii din zodiac? Pluto în Vărsător își continuă călătoria transformatoare. Viețile nativilor din zodiac sunt pe cale să se schimbe pentru totdeauna....
3
Horoscop
Viața se schimbă pentru aceste două semne zodiacale în ziua de 25 noiembrie 2024. Află dacă te numeri printre ele
Viața se schimbă pentru aceste două semne zodiacale în ziua de 25 noiembrie 2024.  Aceste două zodii vor avea parte de surprize plăcute pe tot parcursul zilei. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, va...
4
Rețete
Plăcintă cu dovleac de post. Rețetă simplă și ușoară
Această plăcintă cu dovleac de post este ușor crocantă la exterior, datorită foilor de plăcintă coapte, și are o umplutură parfumată și dulce, înmiresmată cu scorțișoară. Dovleacul copt oferă o aromă dulce, caldă și...
5
Divertisment
Femeia cu cel mai frumos bust natural a apărut fără sutien în plină stradă. Emily Ratajkowski, dovada că silueta ei nu s-a modificat după naștere
Femeia cu cel mai frumos bust natural a apărut fără sutien în plină stradă. Emily Ratajkowski a postat recent o imagine pe Instagram. Ea și-a arătat bustul într-un pulover cu decupaje care îi scoate...
PARTENERI