Nucile înmuiate contin acizi grasi esentiali, vitaminele A, B, C si E, magneziu, calciu, zinc, fier, potasiu, proteine de buna calitate, fibre, etc. În acest articol vei afla care sunt efectele mai puțin cunoscute ale unui consum de nuci înmuiate.
Efectele mai puțin cunoscute ale consumului de nuci înmuiate
Lăsarea la înmuiat a fructelor nucifere precum migdale, caju, dar și a stafidelor este o practică care coboară în istorie.
De sute de ani, asiaticii obișnuiesc să lase fructele la înmuiat, iar beneficiile acestui procedeu au fost validate științific. Practic prin această tehnică holistică, fructele capătă noi valențe pentru sănătate, indiferent de anotimp.
Migdalele lăsate la înmuiat peste noapte par un obicei comun în majoritatea gospodăriilor din Orient, mai ales cele indiene. Dar ce se întâmplă atunci când consumi nuci înmuiate?
Specialiștii afirmă că această tehnică face nucile mai gustoase și potențează conținutul lor sănătos pe multiple planuri, relatează TimesofIndia.
Ei recomandă să lăsăm nucile la înmuiat timp de 6-7 ore sau peste noapte. În medie, o persoană sănătoasă poate consuma zilnic 3-4 bucăți de nuci înmuiate.
Stimulează digestia
Nucile lăsate la înmuiat peste noapte ajută la reducerea conținutului lor de acid fitic. Acesta e în esență un anti-nutrient, care poate interfera cu absorpția mineralelor esențiale din alimente precum calciul, fierul și zincul. Astfel se îmbunătățește puterea de digestie nucilor.
Ajută la absorbirea mai ușoară a nutrienților
Un alt motiv important pentru care nucile pot contribui la condiția ta de sănătate provine din absorbția mai bună a nutrienților, mineralelor, grăsimilor sănătoase și antioxidanților, pe care nucile le conțin din plin.
Acest adevărat tezaur natural poate fi amplificat prin procesul înmuierii, care potențează aceste proprietăți. De exemplu, acizii grași Omega-3, cunoscuți pentru proprietățile lor benefice pentru inimă, sunt absorbiți mai rapid când nucile sunt lăsate la înmuiat. Deci și beneficiile cardiovasculare ale nucilor cresc.
Reduc nivelurile de colesterol
Nucile sunt bogate în minerale ca magneziul și manganul și în grăsimi sănătoase. Astfel sunt utile în îmbunătățirea sănătății cardiace. De fapt, aceste nuci pot contribui la stimularea efectului grăsimilor sănătoase, reducând nivelurile de LDL (colesterol rău).
Reduc impactul digestiv
Nucile sunt un aliment cu un impact puternic la nivel digestiv, fiind mai dificil de digerat pentru persoanele cu probleme digestive și intestinale.
Totuși, înmuierea nucilor în apă și consumul lor reduce acest impact și le face mai ușoare pentru digestie.
Îmbunătățesc calitatea somnului
Conțin melatonină, hormonul care reglează somnul. Consumându-le vei avea parte de un somn îmbunătățit, care te va face să te simți mai odihnită și mai proaspătă, scrie EatThis.
Nucile sunt versatile
Înmuierea le face mai versatile, așadar pot fi utilizate în multiple moduri în contexte culinare. Le poți include ca ingredient în smoothies, fulgi de ovăz, salate, iaurt grecesc, sau deserturi, dar și pentru a îngroșa supele și tocanele. Gustul și textura nucilor înmuiate poate da un strop de magie preparatelor tale.