Un condiment pe care îl poți pune în aproape orice fel de mâncare, piperul negru este un aliment de bază în bucătărie. Acest condiment este perfect pentru a intensifica aroma preparatelor. Este un adaos grozav în rețete și are, de asemenea, foarte puține calorii, scrie eatthis.com.
Efectele surprinzătoare ale piperului negru
Consumul de piper negru are efecte pozitive. Cu toate acestea, poate avea unele dezavantaje dacă este consumat prea des. Iată câteva sfaturi utile de la specialiști pentru a afla despre efectele secundare ale piperului negru.
Piperul este un condiment care poate fi folosit atât în supe sau ciorbe, dar și pentru a potența gustului unei salate.
Ajută la absorbția nutrienților
Piperul negru poate ajuta la absorbția mai bună a nutrienților precum beta-carotenul și fierul, spune Brittany Dunn, fondatoarea Dunn Nutrition.
Dunn afirmă, de asemenea, că piperul negru este adesea folosit pe lângă suplimentele de turmeric pentru a ajuta la îmbunătățirea absorbției proprietăților antioxidante și antiinflamatoare pe care ambele le conțin. Principalul ingredient activ al turmericului, curcumina, conferă condimentelor capacități antiinflamatorii. Cu toate acestea, trebuie să fie asociat cu piper negru pentru a obține efectul maxim.
De fapt, o recenzie a cercetării din 2017 din revista Foods, a explicat că piperina, compusul activ din piperul negru, a fost asociată cu o creștere cu 2.000% a biodisponibilității curcuminei.
Aceasta înseamnă că capacitatea organismului de a absorbi și de a obține beneficiile turmericului crește atunci când piper negru este consumat cu turmeric.
Ajută la scăderea colesterolului
„Deși studiile pe oameni sunt limitate, piperul negru poate ajuta, de asemenea, să scadă colesterolul. El poate ajuta organismul să lupte împotriva anumitor tipuri de cancer”, spune Lisa Moskovitz, CEO al NY Nutrition Group.
Într-un studiu raportat de Pharmaceutical Biology Journal, șoarecii au fost hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi timp de 42 de zile. Un extract de piper negru a scăzut nivelul de colesterol din sânge, inclusiv colesterolul LDL. În plus, se crede că piperina piperului negru stimulează absorbția suplimentelor alimentare care au potențiale efecte de scădere a colesterolului, cum ar fi turmericul.
Conține antioxidanți
„Piperul negru nu este doar un produs de bază gustos în bucătărie. Are și proprietăți antioxidante care pot ajuta la protejarea împotriva daunelor radicalilor liberi și la combaterea inflamației”, spune Moskovitz.
„Radicalii liberi sunt molecule cu electroni neatașați în organism, care pot provoca daune celulare”, explică Dunn. „Ele se pot forma în corpul nostru ca răspuns la poluare, alimentație proastă, fumat și multe altele.” Antioxidanții sunt substanțe chimice care neutralizează radicalii liberi. Ei reduc riscul de deteriorare celulară.
Cu toate acestea, Dunn afirmă că sunt necesare mai multe cercetări, deoarece majoritatea testelor sunt limitate la animale.
Poate accentua refluxul gastric
„Dacă suferi de reflux sau BRGE, piperul negru nu trebuie să facă parte din alimentație. El poate provoca creșterea acidului în esofag”, spune Moskovitz. Alimentele condimentate pot declanșa refluxul, așa că este important să consumi piper negru cu moderație. Sau, dacă îți face rău, să-l elimini complet din alimentație.