De aceea, este important ca persoanele cu diabet sau prediabet să înțeleagă modul în care alimentația le influențează glicemia. Fructele uscate sunt un aliment cunoscut pe care mulți pacieți îl evită din cauza conținutului de zahăr, dar care, în cantități controlate, aduce multe beneficii
Fructe uscate pentru diabetici
Spre deosebire de fructele proaspete, cele uscate au majoritatea conținutului de apă eliminat. De aceea, produsul final va fi o sursă compactă și foarte concentrată de nutrienți. Atât fructele proaspete, cât și cele uscate oferă nutrienți importanți de care ai nevoie în dieta ta. Specialiștii din domeniul nutriției spun că nu este deloc eficient să compari fructele uscate cu cele proaspete, raportat la mărimea porției sau la nivelul de nutrienți din compoziție, căci nu vei obține informații cu folos.
Dieteticienii sunt de părere că fructele uscate pot avea un loc al lor în alimentația unei persoane cu diabet. Cel mai important aspect este să ai grijă cum le combini, alături de alte produse din dieta ta, pentru a avea un echilibru.
Cum afectează fructele uscate zahărul din sânge
Atunci când consumi orice fel de aliment, zaharurile și carbohidrații din compoziția lui sunt descompuse și eliberate în organism sub formă de glucoză pentru a-ți furniza energie. Atunci când o persoană fără diabet mănâncă carbohidrați, pancreasul eliberează hormonul insulină pentru a ajuta la transportul, stocarea și utilizarea glucozei, scrie EatingWell.com.
O persoană cu diabet zaharat nu este capabilă să producă sau să utilizeze suficient insulina, ceea ce o obligă să ia medicamente pentru a susține gestionarea nivelului de zahăr din sânge.
În timp ce toate persoanele, inclusiv cele diabet, pot și ar trebui să consume carbohidrați ca parte a unei diete echilibrate, există anumite alimente pe bază de carbohidrați care determină creșterea mai rapidă a glicemiei, inclusiv fructele uscate. Nutriționiștii avertizează că, indiferent de nutrienții furnizați de anumite alimente, mai important decât orice pentru o persoană cu diabet este nivelul de glicemie, scrie BreathWellBeing.com.
O persoană cu diabet trebuie să fie atentă și la cum combină anumite lucruri în alimentația sa. De aceea, dacă vrei să guști câteva fructe uscate, te vei bucura de beneficii multiple pentru sănătate. Sunt bogate în fibre și te vor ajuta să te menții sătulă pentru mai mult timp. Deci, scad riscul de consum exagerat al altor alimente nesănătoase.
Beneficiile consumului de fructe uscate pentru diabetici
Chiar dacă fructele uscate conțin zahăr, ele sunt extrem de sănătoase pentru organism. Dacă sunt consumate cu responsabilitate, te vei putea bucura de toate beneficiile lor. Acestea au capacitatea de a-ți îmbunătăți calitatea dietei alimentare. Fructele uscate sunt bogate în fibre. De asemenea, ajută la scăderea necesității de a consuma alimente în mod regulat.
În consecință, fructele uscate riscul de supraconsum și de consum exagerat de alimente nesănătoase. De asemenea, porțiile în care sunt consumate fructele confiate trebuie să fie foarte bine respectate, pentru a evita orice pericol.
În plus, fructele uscate sunt potrivite pentru diabetici, mai ales pentru că susțin sănătatea oaselor. Ele contribuie la menținerea densității oaselor, a mineralelor și scad riscul fracturilor de șold. Experții remarcă faptul că acest lucru este extrem de important pentru cei care suferă de diabet. Un asemenea diagnostic crește riscul de a dezvolta osteoporoză.