Ghisman. Rețetă de plăcintă dobrogeană cu iaurt

Ghisman este denumirea unui desert foarte popular în Dobrogea, care se prepară din ingrediente simple și mereu la îndemână. Este un fel de plăcintă turnată, pe bază de iaurt și ouă, cu o textură densă și cremoasă.

Maria Udrea
Publicat: 2 aprilie 2024, 6:41

Se spune că acest desert se prepara în ritul paparudelor, divinități invocate pentru a aduce ploaia. La origini, rețeta se prepara cu coraslă, primul lapte de vacă, muls imediat după fătare. Aceste este un lapte foarte gras, care prin fierbere se coagulează în mici bulgărași. Dar cum corasla nu este la îndemâna oricui, nici măcar a gospodinelor din zona rurală, rețeta a fost adaptată. Corasla s-a înlocuit ulterior cu lapte, iaurt sau chefir, la care se adaugă și puțină brânză proaspătă.

Bucătăria dobrogeană este foarte apreciată, pe lângă preparatele cu pește, și pentru cele cu produse lactate. Plăcintele dulci sau sărate cu brânză sunt foarte populare în această bucătărie. Descoperă aici și rețeta tradițională de plăcintă dobrogeană cu brânză sărată.

Mai jos, poți urmări rețeta detaliată a plăcintei cu iaurt, pentru a o prepara și tu.

Ghisman – Ingrediente

  • 5 ouă
  • 50 gr zahăr pudră
  • 900 gr iaurt sau chefir
  • 250 gr brânză proaspătă
  • 250 gr faina alba
  • 1 linguriță de sare
  • 1/2 linguriță cu bicarbonat de sodiu
  • unt pentru uns vasul de copt.

Rețetă de plăcintă dobrogeană cu iaurt – Mod de preparare

Compoziția pentru delicioasa plăcintă se prepară foarte simplu și rapid. De aceea este indicat ca mai întâi să aduni pe masa de lucru toate ingredientele, dar și ustensilele cu care lucrezi.

Apoi, pregătești o tavă de cuptor cu dimensiunile aproximative de 26/37 cm. Unge interiorul tăvii cu unt, din belșug.

Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru plăcintă, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Descoperă și o rețetă de brânzoaice cu stafide și aluat pufos.

Cum prepari plăcinta dobrogeană Ghisman

Sparge ouăle într-un bol și adaugă peste ele sarea și zahărul. Dacă optezi pentru a prepara plăcinta sărată, exclude zahărul. Dacă dorești ca plăcinta să fie aromată, adaugă zahăr pudră cu aromă de vanilie.

Amestecă ouăle cu sarea și zahărul timp de 2-3 minute, până când obții o compoziție spumoasă.

Dizolvă bicarbonatul de sodiu în iaurt și adaugă amestecul rezultat peste compoziția de ouă. Omogenizează imediat pentru că bicarbonatul va produce bule de aer în iaurt în timp ce se dizolvă. Dacă folosești chefir sau lapte, dizolvă bicarbonatul în puțin suc de lămâie.

Adaugă și brânza proaspătă și din nou omogenizează bine compoziția. La final, încorporează treptat făina, folosind o spatulă. Întinde compoziția obținută în tava pregătită și nivelează-i uniform suprafața. Pune tava în cuptor și coace delicioasa plăcintă dobrogeană cu iaurt pentru 40 de minute, la 180 de grade Celsius. Se va rumeni frumos la suprafață, iar interiorul va rămâne cremos.

Plăcinta se lasă la răcit în vas, pentru a nu se deforma / Shutterstock

Lasă plăcinta Ghisman să se răcească bine înainte de a o porționa. Este foarte gustoasă, mai ales servită rece, de la frigider, alături de un pahar cu lapte sau cu iaurt.

Plăcinta se porționează după răcirea completă / Shutterstock

Dacă dorești să prepari și o rețetă mai specială de plăcintă cu brânză sărată, încearcă rețeta de Khachapuri. Este o rețetă din bucătăria georgiană.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 13 mai – 19 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de tensiuni pe plan amoros în această perioadă. Horoscopul săptămânii 13 mai – 19 mai 2024 vine să aducă vești pentru toate cele 12 zodii în parte. Vor avea loc transformări...
2
Horoscop
5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Un nou capitol se deschide în fața lor
Specialiștii în astrologie vin cu informații prețioase în această perioadă. Află care sunt cele 5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Celelalte sunt pregătite să-și asculte propriile sentimente și să nu se îndepărteze...
3
Sănătate
Pași pentru a scăpa de grăsimea de pe burtă. Obiceiurile pe care specialiștii le interzic
Renunță la aceste obiceiuri dacă vrei să scapi de grăsimea viscerală. Dacă reușești să o elimini poți reduce și riscul de afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă și diabetul. Ai mai jos...
4
Horoscop
Cum se manifestă fiecare zodie săptămâna aceasta folosind puterea Lunii. Ce arată astrele
Nu de puține ori, mișcările astrale i-au influențat pe nativi. Află cum se manifestă fiecare zodie săptămâna aceasta folosind puterea lunii. Atrag după sine noi începuturi, asta dacă există dorințe de schimbare. Optimismul și...
5
Rețete
Șarlotă de căpșuni. Rețetă de tort cu pișcoturi și cremă de frișcă
Este sezonul căpșunilor și dorești inspirație pentru deserturi savuroase în care să le incluzi? Poți începe cu o rețetă simplă și rapidă de șarlotă de căpșuni. Este rețeta unui tort fără coacere, având ca...
PARTENERI