Despre hummus se știe că este unul dintre cele mai populare aperitive din bucătăria orientală. Este absolut delicios, mai ales servit cu celebrele lipii orientale, pe care le poți prepara și acasă. În plus, poți adapta rețeta după propriul gust.
Poți crea diferite combinații de legume sau fructe cu ingredientele din rețeta clasică de hummus. Astfel, te vei bucura de o gustare plină de savoare, culoare și cremozitate. Una dintre combinațiile pe care ar trebui să le încerci este cea cu dovleac copt.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu rețeta.
Hummus cu dovleac copt – Ingrediente
- 1 kg năut fiert
- 50 gr pastă de susan (tahini)
- 50 ml ulei de măsline
- 6 căței de usturoi
- sare și piper, după gust
- zeama de la 1 lămâie și de la 1 lime
- 2 gr chimion
- 500 gr piure de dovleac copt
- 1 crenguță de cimbrișor
- frunze de pătrunjel verde
- semințe de susan și de dovleac.
Rețeta humusului cu dovleac – Mod de preparare
Mai întâi, vei pregăti dovleacul care necesită coacere, apoi transformare în piure.
Secționează dovleacul în felii mai subțiri și îndepărtează de pe ele nervurile cu semințele. Pune hârtie de copt în tava mare a cuptorului și așază feliile de dovleac în ea. Folosește o pensulă de bucătărie și unge feliile de dovleac pe toate părțile cu ulei de măsline. Presară peste ele puțin cimbrișor și introdu tava în cuptor.
Coace feliile de dovleac la 200 de grade Celsius, pentru aproximativ 45 de minute. În ultimele 15 minute adaugă printre feliile de dovleac și cățeii de usturoi necurățați. Când dovleacul este bine copt, transformă-i miezul în piure. Adaugă și cățeii de usturoi copți și curățați.
Descoperă aici și cum poți prepara dovleac copt picant. Este o rețetă de dovleac la cuptor, cu usturoi și ierburi aromatice.
Cum prepari hummus cu dovleac copt
După ce ai preparat piureul de dovleac, treci la pasul următor. Scurge boabele de năut din conservă și clătește-le cu apă rece. Adaugă-le în recipientul unui blender electric. Nu arunca lichidul din conserva de năut, pentru că vei mai folosi din el la finalul de preparare a hummusului, pentru a potrivi textura.
Adaugă în recipientul blenderului și pasta de susan, sucul de la 1/2 lămâie și 1/2 lime și puțin ulei de măsline. Mai adaugă și piureul de dovleac copt cu usturoi și amestecă bine ingredientele până când se transformă într-o pastă consistentă. Mai adaugă sare, piper și chimion, după gust.
La final de preparare, potrivește textura hummusului cu zeamă din conserva de năut. Mai poți adăuga, dacă mai necesită, suc de lămâie și de lime sau ulei de măsline.
Porționează deliciosul hummus cu dovleac copt în boluri de servire și decorează-l după propria imaginație cu ulei de măsline, frunze de pătrunjel, semințe de susan și de dovleac.
Dacă dorești și alte rețete de hummus, îți mai recomandăm rețeta de hummus cu mazăre și busuioc, o combinație perfectă pentru un prânz sănătos.