Dacă adesea devii nostalgică și îți e dor de gusturile copilăriei, nu ezita să prepari rețetele care ți-au delectat cândva papilele gustative. Sunt rețete simple, cu ingrediente puține pe care le deții, cu siguranță, în cămară sau frigider. Nu necesită nici timp îndelungat de preparare și nici efort fizic sau cunoștințe vaste de mare cofetar sau patiser.
Cu toții ne amintim de gustul și simplitatea rețetelor vechi, preparate de mama și bunica. Alături de rețeta macaroanelor cu brânză îți mai amintim și de celebra rețetă de orez cu lapte sau rețeta de griș cu lapte. Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu unul dintre adoratele deserturi din copilărie.
Macaroane cu brânză la cuptor – Ingrediente
Ingredientele pentru acest desert din copilărie nu sunt complexe, dar sunt de două tipuri: ingrediente pentru baza desertului și cele pentru umplutura acestuia.
Ingrediente pentru baza desertului:
- 250 gr macaroane
- 1 250 ml lapte
- 50 gr zahăr
- 1 linguriță sare
Ingrediente pentru umplutură:
- 750 gr brânză proaspătă de vaci
- 100 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- 30 gr zahăr tos
- 1/4 linguriță de sare
- 3 ouă
- 25 gr unt
- puțin unt și zahăr tos pentru forma de copt
Rețetă de macaroane cu brânză la cuptor – Mod de preparare
Începe cu pregătirea ingredientelor pentru baza desertului, care necesită un timp de preparare și răcire înainte de a introduce forma de copt la cuptor.
Cum se fierb macaroanele
Mai întâi pune laptele la fiert, într-o oală cu pereți înalți. Când laptele atinge punctul de fierbere, trage oala de pe foc, adaugă sarea și zahărul și amestecă până când acestea se topesc. Lasă laptele să se tempereze 2-3 minute, apoi adăugă în el, macaroanele. Pune macaroanele cu lapte la fiert și fierbe-le la foc mic, până când sunt hidratate. Transferă-le într-o sită și lasă-le să se scurgă. Nu este necesar să le treci prin jet de apă rece, așa cum se întâmplă în cazul rețetelor clasice de paste.
Cât timp fierb macaroanele cu lapte, te poți ocupa de ingredientele pentru umplutură.
Amestecă într-un bol brânza proaspătă, bine scursă de zer, cu sarea și zahărul până se omogenizează compoziția. Adaugă untul moale și ouăle și din nou omogenizează compoziția. Pune bolul la frigider până când asamblezi desertul în forma de copt.
Cum asamblezi și coci delicioasele macaroane cu brânză
Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Ia o formă de copt din yena sau de ceramică și unge-i interiorul cu puțin unt moale. Presară peste stratul de unt și puțin zahăr tos. Acesta are rolul de a colora frumos desertul și pe laterale, dar îl și ajută să se desprindă bine de pe pereții vasului.
Amestecă ușor macaroanele scurse cu compoziția de brânză și transferă amestecul în forma de copt. Toarnă peste acesta și puțin din laptele scurs de la fierberea macaroanelor. Presară deasupra zahărul tos. Acesta va ajuta la caramelizarea macaroanelor la suprafață.
Pune forma cu macaroane cu brânză la cuptor pentru 35-40 de minute sau până când se rumenesc bine deasupra și pe margini.
Lasă-le să se tempereze 15-20 de minute, apoi le poți porționa frumos și desprinde porțiile de pe pereții formei de copt.
Le poți savura simple sau dacă adori deserturile mai dulci, poți presăra zahăr pudră pe deasupra. Sunt foarte gustoase atât ușor calde, cât și reci, de la frigider.
Cu laptele fiert, rămas după scurgerea macaroanelor, poți prepara o rețetă de griș cu lapte, o rețetă de budincă cu făină sau un sos.
Spor și poftă bună!