Rețeta este destul de simplu de preparat, la fel ca rețeta pentru gem. Însă marmelada necesită un timp mai îndelungat de fierbere, pentru a deveni consistentă.
Se prepară în două etape. În prima etapă se fierb fructele cu zahăr pe aragaz. Apoi se pasează, iar piureul rezultat se trece prin sită. În a doua etapă, marmelada se prepară la cuptor pentru a deveni consistentă.
Marmelada, la fel ca gemul sau dulceața, este delicioasă servită la micul dejun, întinsă pe felii de pâine cu unt. Este ideală și pentru umplerea cornurilor, cornulețelor sau a fursecurilor. Poate fi preparată și din alte fructe sau chiar dintr-o combinație de fructe. Descoperă aici și rețeta pentru marmeladă de prune.
În rândurile de mai jos vei descoperi rețeta pentru ce din gutui, detaliată pas cu pas.
Marmeladă de gutui – Ingrediente
- 250 gr de gutui curățate de cotoare
- 1 kg de zahăr
- sucul de la 2 lămâi
- 250 ml de apă
- 2 batoane de scorțișoară.
Rețeta marmeladei din gutui – Mod de preparare
Pentru început, pregătește o cratiță încăpătoare și adaugă în ea apa și sucul de lămâie. Acest amestec de lichide este necesar pentru a adăuga gutuile în el, după curățare, pentru a nu oxida. Se vor adăuga bucățile de gutui după curățare, pentru a nu oxida.
Apoi spală bine gutuile, cu buretele de vase, folosind partea abrazivă a acestuia. Acesta te ajută să îndepărtezi tot puful plin de praf de pe cojile gutuilor. După spălare, șterge gutuile cu prosoape de hârtie absorbante.
Secționează câte o gutuie în sferturi și înlătură cotoarele. Poți pune deoparte cotoarele gutuilor pentru că sunt utile la rețeta de peltea, dacă te-ai hotărât s-o prepari și pe aceasta.
Nu curăța gutuile de coajă, pentru că aceasta conține pectină, necesară pentru a obține consistența dorită a marmeladei.
Cum prepari marmeladă de gutui
Taie sferturile de gutui în cuburi mici și adaugă-le imediat în apa cu suc de lămâie din cratiță. După ce ai terminat cu toate gutuile de tăiat în cuburi, adaugă zahărul și batoanele de scorțișoară.
Așază cratița la foc de intensitate mică spre medie și amestecă bine toate ingredientele. Lasă bucățile de gutui să fiarbă în siropul format, până când încep să se paseze, iar siropul devine foarte consistent.
Scoate batoanele de scorțișoară și pasează bucățile de gutui folosind blenderul. Transformă totul într-o pastă consistentă și plăcut colorată. Trece pasta de gutui printr-o sită deasă, pentru ca marmelada să devină fină și cremoasă. Mai pune cratița cu marmeladă la cuptor pentru 20-30 de minute, la 200 de grade Celsius.
Apoi pune marmelada fierbinte în caserole pe care le închizi ermetic cu capace și le lași la loc răcoros. După răcire le poți depozita în frigider.
Dacă prepari cantitate mai mare de marmeladă de gutui, o poți pune fierbinte în borcane sterilizate. Închide-le ermetic și acoperă-le cu pături pentru a se răci lent. După răcire, le etichetezi și le transferi pe raftul din cămară.
Poți folosi mai târziu din delicioasa marmeladă la o rețetă de cornuri pufoase pentru micul dejun.