Merdenelele au origini în bucătăria turcească, influențată la rândul ei de cultura otomană.
Denumirea „merdenea” provine de la cuvântul turcesc „merdane,” care înseamnă sucitor, instrument folosit pentru a întinde aluatul. Rețeta s-a răspândit în Balcani în perioada dominației otomane și a fost adoptată în mod variat de către diferitele țări din regiune, devenind un aliment de stradă foarte popular.
Merdenelele sunt astăzi o parte importantă a culturii culinare balcanice. Sunt foarte apreciate atât de localnici, cât și de turiști, pentru gustul lor simplu, dar inconfundabil.
De obicei sunt servite calde, la micul dejun sau ca gustare rapidă, alături de un iaurt sau o băutură tradițională, precum ayranul. Pe lângă umplutura tradițională cu brânză, există și merdenele umplute cu carne, cartofi, spanac, ciuperci sau chiar dulci, cu gem sau mere.
Descoperă mai jos rețeta detaliată pentru a le prepara și tu în varianta cu brânză și a-ți răsfăța familia cu ele.
Merdenele – Ingrediente
- 500 g de făină
- 300 ml de apă călduță
- 25 g de drojdie proaspătă sau 7 g de drojdie uscată
- 1 linguriță de zahăr
- 1 linguriță de sare
- 2 linguri de ulei (pentru aluat)
- 200 g de brânză telemea (sau brânză sărată de vacă/oaie)
- 100 g de unt sau margarină (pentru uns foile)
- 1 ou (pentru uns deasupra).
Rețetă tradițională de plăcinte cu brânză – Mod de preparare
Rețeta merdenelelor cu brânză nu se prepară anevoios, dar necesită un timp de așteptare pentru dospirea aluatului, apoi un timp de coacere. Vei începe cu pregătirea aluatului, iar în timp ce acesta se odihnește vei prepara compoziția de brânză pentru umplut merdenelele.
Descoperă și ce să pui în aluatul dospit pentru cele mai bune plăcinte. Secretul cunoscut de toate gospodinele
Cum prepari aluatul pentru merdenele
Mai întâi, dizolvă drojdia în apă călduță, adaugă zahărul și las-o să se activeze timp de 10 minute. Într-un bol mare, pune făina și sarea, apoi adaugă amestecul de drojdie activată și cele 2 linguri de ulei.
Amestecă ingredientele până când obții un aluat elastic și nelipicios. Lasă-l să crească acoperit cu un ștergar timp de 30-40 de minute sau până când își dublează volumul.
Pentru a forma merdenelele împarte aluatul în mai 8-10 bucăți egale. Pe o suprafață presărată cu făină, întinde fiecare bucată de aluat într-o foaie subțire, aproape transparentă. Unge fiecare foaie cu unt sau margarină topită și împăturește-o ca pe un plic.
Sfărâmă brânza și împarte-o în mod egal, adăugând-o în mijlocul fiecărui plic de aluat.
Adună colțurile aluatului peste brânză pentru a forma un alt plic. Sigilează-i bine marginile ungându-le cu apă și presându-le.
Așază merdenelele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Bate oul și unge fiecare merdenea deasupra pentru a obține o crustă aurie.
Pune tava în cuptorul preîncălzit și coace delicioasele merdenele la 180°C pentru aproximativ 25-30 de minute sau până devin aurii și crocante.
Te vei bucura de niște plăcinte delicioase cu exterior crocant, datorită stratificării aluatului și a untului și interior moale și cremos, datorat brânzei sărate, care echilibrează textura foietajului.
Dacă dorești și o rețetă de plăcinte dulci, îți recomandăm să încerci rețeta de brânzoaice cu stafide și aluat pufos.