Merdenele. Rețetă tradițională de plăcinte cu brânză

Merdenele este denumirea unor plăcinte tradiționale balcanice, foarte populare în România și Bulgaria, dar și în alte țări din sud-estul Europei. Ele sunt preparate dintr-un aluat foietaj subțire, umplut în mod tradițional cu brânză sărată, dar pot avea și alte umpluturi, cum ar fi carne sau cartofi. Textura crocantă la exterior și umplutura savuroasă le fac un deliciu simplu, dar extrem de apreciat.

Maria Udrea
Publicat: 24 septembrie 2024, 5:32

Merdenelele au origini în bucătăria turcească, influențată la rândul ei de cultura otomană.

Denumirea „merdenea” provine de la cuvântul turcesc „merdane,” care înseamnă sucitor, instrument folosit pentru a întinde aluatul. Rețeta s-a răspândit în Balcani în perioada dominației otomane și a fost adoptată în mod variat de către diferitele țări din regiune, devenind un aliment de stradă foarte popular.

Merdenelele sunt astăzi o parte importantă a culturii culinare balcanice. Sunt foarte apreciate atât de localnici, cât și de turiști, pentru gustul lor simplu, dar inconfundabil.

De obicei sunt servite calde, la micul dejun sau ca gustare rapidă, alături de un iaurt sau o băutură tradițională, precum ayranul. Pe lângă umplutura tradițională cu brânză, există și merdenele umplute cu carne, cartofi, spanac, ciuperci sau chiar dulci, cu gem sau mere.

Descoperă mai jos rețeta detaliată pentru a le prepara și tu în varianta cu brânză și a-ți răsfăța familia cu ele.

Merdenele – Ingrediente

  • 500 g de făină
  • 300 ml de apă călduță
  • 25 g de drojdie proaspătă sau 7 g de drojdie uscată
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 linguriță de sare
  • 2 linguri de ulei (pentru aluat)
  • 200 g de brânză telemea (sau brânză sărată de vacă/oaie)
  • 100 g de unt sau margarină (pentru uns foile)
  • 1 ou (pentru uns deasupra).

Rețetă tradițională de plăcinte cu brânză – Mod de preparare

Rețeta merdenelelor cu brânză nu se prepară anevoios, dar necesită un timp de așteptare pentru dospirea aluatului, apoi un timp de coacere. Vei începe cu pregătirea aluatului, iar în timp ce acesta se odihnește vei prepara compoziția de brânză pentru umplut merdenelele.

Descoperă și ce să pui în aluatul dospit pentru cele mai bune plăcinte. Secretul cunoscut de toate gospodinele

Cum prepari aluatul pentru merdenele

Mai întâi, dizolvă drojdia în apă călduță, adaugă zahărul și las-o să se activeze timp de 10 minute. Într-un bol mare, pune făina și sarea, apoi adaugă amestecul de drojdie activată și cele 2 linguri de ulei.

Amestecă ingredientele până când obții un aluat elastic și nelipicios. Lasă-l să crească acoperit cu un ștergar timp de 30-40 de minute sau până când își dublează volumul.

Pentru a forma merdenelele împarte aluatul în mai 8-10 bucăți egale. Pe o suprafață presărată cu făină, întinde fiecare bucată de aluat într-o foaie subțire, aproape transparentă. Unge fiecare foaie cu unt sau margarină topită și împăturește-o ca pe un plic.

Sfărâmă brânza și împarte-o în mod egal, adăugând-o în mijlocul fiecărui plic de aluat.

Adună colțurile aluatului peste brânză pentru a forma un alt plic. Sigilează-i bine marginile ungându-le cu apă și presându-le.

Așază merdenelele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Bate oul și unge fiecare merdenea deasupra pentru a obține o crustă aurie.

Pune tava în cuptorul preîncălzit și coace delicioasele merdenele la 180°C pentru aproximativ 25-30 de minute sau până devin aurii și crocante.

Te vei bucura de niște plăcinte delicioase cu exterior crocant, datorită stratificării aluatului și a untului și interior moale și cremos, datorat brânzei sărate, care echilibrează textura foietajului.

Dacă dorești și o rețetă de plăcinte dulci, îți recomandăm să încerci rețeta de brânzoaice cu stafide și aluat pufos.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
2 zodii care scapă de ghinion, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
Acești nativi își schimbă percepția asupra vieții, a relațiilor și a planurilor profesionale. Vezi care sunt cele 2 zodii care scapă de ghinion, potrivit astrologilor. Cosmosul le-a oferit mai mult noroc unora decât altora,...
2
Rețete
Plăcintă cu dovleac de post. Rețetă simplă și ușoară
Această plăcintă cu dovleac de post este ușor crocantă la exterior, datorită foilor de plăcintă coapte, și are o umplutură parfumată și dulce, înmiresmată cu scorțișoară. Dovleacul copt oferă o aromă dulce, caldă și...
3
Horoscop
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cei mai mulți nativi din zodiac se vor bucura de transformările acestea. Chiar dacă Pluto a intrat în Vărsaăor pe 19 noimebrie, puterea acestei planeta va persista în...
4
Horoscop
Un eveniment neașteptat ar putea avea loc în viața a două zodii. Cum se schimbă destinul lor la finalul lunii noiembrie 2024
Un eveniment neașteptat ar putea avea loc în viața a două zodii. Destinul lor s-ar putea schimba complet la finalul lunii noiembrie 2024. Ultima parte a acestui an pare să vină cu multe momente...
5
Știri
Cheryl Cole și-a luat rămas bun de la Liam Payne. Cântăreața a participat la înmormântarea tatălui fiului ei alături de colegii săi din One Direction și o mulțime de vedete
Cheryl Cole și-a luat rămas bun de la Liam Payne. Cântăreața a participat la înmormântarea tatălui fiului ei alături de colegii săi din One Direction și o mulțime de vedete. Cheryl și Liam Payne...
PARTENERI