Cea mai populară frază atunci când te apuci de dietă este „vreau să fiu sănătoasă” și nu „vreau să fiu mai slabă”. Dacă te regăsești în aceste cuvinte, atunci specialiștii spun că ești pe drumul greșit. Faptul că ai mai multe kilograme față de oamenii care sunt slabi nu înseamnă neapărat că ești o persoană care nu are un corp „sănătos”. E foarte important cum îți alegi dieta, în funcție de stilul de viață.
Motive pentru care ții dietă
Sănătatea organismului nu este despre greutatea corporală. Este despre felul nivelul de activitate pe care îl ai și despre alimentele pe care le consumi. Dacă ești de părere că oamenii cu un număr mai mare de kg sunt așa pentru că mănâncă prea mult, ai căzut pradă prejudecăților, scrie yourtango.com.
Organismul uman nu este același pentru toți oamenii. Fiecare corp are propriile nevoi și nu procesează la fel alimentele ingerate sau nu consumă același număr de calorii.
Iată care sunt cele mai populare motive pentru care de cele mai multe ori ajungi să recurgi la un regim alimentar strict.
Vreau să mă simt bine în propriul corp
Acesta este probabil cel mai popular dintre motive atunci când te gândești să începi o dietă. Vrei să te simți mai bine. Crezi că dacă cei din jur îți spun acest lucru, vei ajunge să te simți mai bine. Din păcate, părerea celor din jur contează de cele mai multe ori mai mult decât propria părere. Să arăți mai bine este tradus prin slăbire în zilele noastre.
Dacă ești cu adevărat preocupată să te simți mai bine și numărul kg intră în această afirmație, trebuie să-ți spunem că e posibil să te accepți așa cum ești și să nu mai consideri greutatea un obstacol atunci când spui că te simți sau nu bine. Acceptarea trece mai departe de părerea celor din jur.
Nu e nevoie să primești aprobarea celor din jur ca tu să te simți bine în propriul corp. Încearcă să te documentezi mai mult despre cum corpul tău te lasă să-ți trăiești viața. Să ai parte de experiențe unice zi de zi.
Vreau să atrag privirea partenerului
Chiar și această afirmație este adesea un motiv care te poate face să urmezi o dietă oarecare. Este mai ușor să atragi un partener atunci când ești slabă pentru că principiile impuse de societate despre greutatea corporală sunt bine împământenite.
În realitate, vei ajunge să slăbești ca să-ți găsești un partener. Mai apoi, să fii slabă va deveni parte din tine și îți va schimba oarecum identitatea. Te vei gândi mereu că nu ai cum să mai fii atractivă în ochii lui dacă nu ești slabă și vei ajunge să-l pierzi dacă acumulezi câteva kg în plus.
Vreau să fiu fericită
Slăbirea îți poate da o fericire de moment. Cu toate acestea, trebuie să știi că fericirea este un sentiment tranzitoriu. Deci chiar dacă slăbești, vei trăi și alte sentimente pe lângă acesta. Nimeni nu este fericit tot timpul. Cu siguranță nu vrei ca fericirea ta să depindă de numărul de kg afișate de cântar.
În primul rând trebuie să descoperi care sunt motivele care te împiedică să fii fericită. Prejudecățile, limitele impuse de societate sunt de cele mai multe ori factorii care te aduc într-o astfel de stare. Acum e decizia ta pe care dintre acestea vrei să te axezi.
Ca să depășești mai bine starea de incertitudine încearcă să scrii zilnic trei lucruri pentru care ești recunoscătoare. Încearcă să fii cât mai specifică și să descrii cât mai bine lucrurile. Acest lucru te va ajuta să te concentrezi mai bine pe lucrurile pe care le ai și te va ajuta în egală măsură să apreciezi mai mult ceea ce ai.
Punerea în practică a unei astfel de idei îți va aminti mereu că sunt lucruri în viața ta care te fac să te simți bine, dacă te oprești puțin și stai să le observi.
Vreau să fiu sănătoasă
Dacă vrei să fii sănătoasă, mai întâi vezi ce înseamnă cu adevărat acest lucru pentru tine. Greutatea ta nu este un răspuns acceptabil. Dacă ai rezultate de la analize sau valori care sunt în afara limitelor normale, despre care medicul tău și-a exprimat îngrijorarea, acestea sunt detalii de la care trebuie să pleci ca să te consideri o persoană cu probleme de sănătate.
Odată ce ai înțeles ce înseamnă nesănătos, poți lucra la abordarea acestei probleme prin mișcarea și obiceiurile alimentare ori tratament medicamentos din partea medicului specialist.
„Obiceiurile alimentare” nu reprezintă un cod pentru „o dietă axată pe pierderea în greutate”. Scopul este să mănânci bazat pe nevoile și dorințele corpului tău. Fii atentă la ceea ce mănânci și bei în funcție de nevoile tale, nu în termeni de calorii sau greutate. De asemenea, acordă atenție somnului și nivelului de stres.