Rețeta face parte dintre cele mai des preparate și apreciate rețete de fel principal, cu ingrediente simple și la îndemână. Dacă nu ai testat până acum rețeta în bucătăria ta, acum este momentul s-o faci, pentru deliciul celor dragi. Cartofii reprezintă alimentul de bază al românilor, iar în combinație cu alte legume și carne sunt de-a dreptul delicioși.
Urmărește în continuare lista completă de ingrediente și modul de preparare al minunatei rețete, pentru a te inspira.
Musaca de cartofi cu carne și legume – Ingrediente
- 750 gr carne tocată, amestec, porc +vită
- 1,5 kg de cartofi
- 2 cepe
- 1 morcov
- 1 ardei gras
- 3-4 linguri de ulei
- 3-4 căței de usturoi
- 400 gr pastă de roșii
- 1 linguriță de boia dulce
- sare și piper, după gust
- 1 linguriță de cimbru uscat
- 2 ouă
- 100 gr cașcaval
- pătrunjel verde
Musaca de cartofi cu carne și legume – Mod de preparare
Se începe cu pregătirea umpluturii de carne și legume. Curăță legumele, spală-le și toacă-le mărunt. Pune o tigaie adâncă la foc și adaugă uleiul în ea. Când uleiul se înfierbântă, adaugă legumele și călește-le ușor, doar până își degajă aromele. Ai grijă să nu le prăjești, doar le lași să se pătrundă ușor. Apoi adaugi carnea tocată și o amesteci bine cu legumele din tigaie. Presară sare, piper proaspăt măcinat, cimbru și boia de ardei și din nou amestecă bine ingredientele. Lasă-le pe foc până când carnea își schimbă culoarea, apoi adaugă pasta de roșii. Mai lasă amestecul de carne cu legume și pastă de roșii la preparat 8-10 minute, apoi stinge focul și lasă-l la temperat
Între timp, ocupă-te de cartofi și de restul ingredientelor. Curăță cartofii, spală-i bine și feliază-i în rondele de maxim 5 mm grosime. Răzuiește cașcavalul și amestecă cele două ouă cu sare și piper până se omogenizează amestecul.
Cum asamblezi delicioasa musaca
Pornește cuptorul la 200 de grade Celsius. Ia o tavă de copt sau un vas termorezistent și unge-l cu puțin ulei pe interior. Așază la baza lui un rând din feliile de cartofi. Peste acestea, întinde un strat subțire din amestecul de carne cu legume și pastă de roșii. Din nou așezi un rând din feliile de cartofi și iar un strat din umplutură. Continui așa până când termini ingredientele, ultimul strat fiind din cartofi. Dă vasul cu musaca la cuptor pentru 35-40 de minute, sau până când cartofii de la suprafață se rumenesc pe margini.
Scoate vasul, împrăștie amestecul de ouă deasupra și presară cașcavalul răzuit. Dă din nou vasul cu musaca de cartofi cu carne și legume la cuptor și lasă-l până când aceasta este frumos gratinată la suprafață.
Porționează musacaua de cartofi doar după ce se temperează, pentru a nu risca să se împrăștie umplutura din interior.
Servește-o decorată cu pătrunjel verde, alături de o salată de murături, sau o salată verde, proaspătă. Spor și poftă bună!