Obiceiuri care te pot ajuta să reduci durerile de spate. Ce poți face pentru sănătatea corpului tău

Până să ajungi la medic pentru investigații mai serioase, durerile mai ușoare de spate pot fi atenuate acasă, cu doar câteva mici obiceiuri care pot înlătura suferința și disconfortul. Iată principalele obiceiuri care te pot ajuta să reduci durerile de spate, recomandate de specialiști.

Andreea Ivana
Publicat: 4 ianuarie 2024, 7:00
Actualizat: 4 ianuarie 2024, 9:40
Până să ajungi la medic pentru investigații mai serioase, durerile mai ușoare de spate pot fi atenuate acasă / Shutterstock

Există mici obiceiuri care te pot ajuta să scapi de durerile de spate, cu condiția să fii perseverentă. Dacă le urmezi cu atenție, atunci poți diminua durerile supărătoare, spun specialiștii.

Obiceiuri care te pot ajuta să reduci durerile de spate

Durerile de spate sunt un motiv de disconfort serios, mai ales dacă devin cronice. De aceea, implementarea regulată a anumitor obiceiuri poate fi de mare ajutor pe termen lung.

“Pe măsură ce implementezi aceste obiceiuri mărunte, ele se acumulează și vei simți efecte mari pentru durerile tale de spate”, explică expertul Dallas Reynolds pentru RealSimple

Începe ziua cu câteva minute de întinderi ușoare

Stretching-ul este o modalitate perfectă de a-ți începe ziua. „Mișcările simple, delicate pot stimula circulația sângelui și mobilitatea articulațiilor”, susține Rachel Tavel, doctor fizioterapeut.

Aceasta precizează că singurul motiv pentru care apar durerile de spate este acela că oamenii au o mobilitate limitată sau o stare de slăbiciune în corp.

Când faci stretching, mișcă-ți corpul ușor și lent. Nu forța mișcări extreme și pune accent pe alungirea coloanei vertebrale, elongarea corpului și respirație, până când abdomenul se umflă, iar coastele se întind complet.

Încearcă să scuturi omoplații în spate și în mod simultan de 10 ori, fă o întindere tip cat-cow cu toate membrele sau încearcă câteva mișcări facile de mobilitate și întindere a șoldurilor.

Optează pentru tocuri joase

Când vine vorba de alegerea încălțămintei potrivite, optează pentru confort mai degrabă decât pentru stil. Pantofii cu toc de peste 2,5 centimetri pot crește presiunea asupra spatelui și deforma mersul și postura corpului.

În timp te poți confrunta cu deviații în modul de a merge, punând mai multă presiune pe articulații. Ceea ce în final duce la dureri de spate.  

Plimbă-te 10 minute

Plimbarea este favorabilă pentru atenuarea durerilor de spate. O plimbare ușoară zilnică face minuni în cazul celor care se confruntă cu acest tip de dureri, observă chiropracticianul Kevin Lees. Plimbarea eliberează tensiunea care se poate acumula la nivelul spatelui, provocând durere. Încearcă o plimbare de 10-15 minute în timpul pauzei de masă sau seara.

Schimbă pozițiile

A sta așezat perioade lungi de timp are numeroase consecințe negative, inclusiv dureri de spate. “De îndată ce observi că te deplasezi sau te agiți în scaun, este un semn evident că ai nevoie să te ridici”, completează Lees.

În general, e bine să faci o pauză la cel puțin fiecare oră de stat așezat. Aceeași regulă se aplică și în cazul unui birou cu înălțime reglabilă. Schimbă pozițiile la fiecare 20 – 30 de minute.

Respiră adânc

Pe lângă reducerea stresului și reglarea sistemului nervos, respirația e benefică și în acest caz. Oricând ai un minut liber, respiră adânc de 5-10 ori.

Folosește câteva din numeroasele tehnici simple de respirație profundă recomandate de specialiști.

Ia pauze regulate de stretching

Chiar dacă ți-ai început ziua cu stretching, e bine să incluzi câteva minute de stretching și pe parcursul zilei. Mai ales dacă ai stat așezată ore întregi la un birou. Ambele activități pot cauza încordarea mușchilor, ceea ce afectează spatele.

Acordă atenție întinderii cvadricepșilor și tendoanelor în poziția în picioare. Dacă ești așezată, fă întinderi tip figure four stând cu un picior pe sol, cu genunchiul în unghi de 90 de grade și trecând celălalt picior peste genunchiul opus.

Fă antrenament de forță

„Întărește mușchii care mențin spatele în formă“, recomandă doctorul în fizioterapie Rachel Tavel. Ca atare trebuie să lucrezi mușchii retractori scapulari (exerciții care implică împingerea simultană a omoplaților), mușchii extensori dorsali (încearcă loviturile flutter kicks sau programul Pillates swimming) și mușchii extensori ai șoldurilor (ca tendoanele și fesierii – poți încerca ridicări de bazin sau lovitura măgarului).

Combină terapia cu gheață și cu abur

Aplicarea de gheață reduce senzitivitatea și inflamația, în vreme ce căldura ajută la relaxarea mușchilor și crește fluxul sanguin. Cum știi ce să alegi? Din fericire, nu e necesar să alegi.

Lees precizează că multe persoane au raportat ușurarea durerii când au folosit ambele variante. Dacă dorești să recurgi la amândouă, începe cu gheață și apoi alternează.

Dacă le folosești pentru încălzire înainte de antrenament și recuperare, încearcă terapia cu căldură înaintea mișcării fizice și apoi gheața. Pentru ambele opțiuni, alocă un timp de 10 – 20 de minute o dată, scrie Healthline.

Schimbă-ți poziția de somn

Pe lângă calitatea saltelei și pernei pe care dormi, o importanță esențială în reducerea durerilor de spate o are poziția de dormit. Din nefericire, cei care obișnuiesc să doarmă pe burtă au motive de îngrijorare: „Dacă dormi pe burtă, vei aduce mai mult presiune la nivelul spatelui”, arată Reynolds.

Însă indiferent dacă preferi să dormi pe o parte sau pe spate, asigură-te că ții o pernă între genunchi. Astfel vei ține coloana vertebrală într-o poziție neutră și vei reduce stresul asupra articulațiilor șoldurilor și spatelui, conchide specialistul.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Sănătate
De ce nu e recomandat să dormi cu telefonul lângă pat. Ce spun specialiștii despre acest obicei
Sigur și ție ți s-a întâmplat să adormi cu telefonul în mână sau lângă tine. Specialiștii spun că acest obicei ar putea fi nociv pentru tine. Află de ce nu e recomandat să dormi...
2
Horoscop
4 zodii care se căsătoresc în 2024. Nativii care au noroc în dragoste
Astrologii vorbesc despre cele 4 zodii care se căsătoresc în 2024. Acești nativi au noroc când vine vorba de dragoste. Sunt pregătiți să-și întemeieze o familie și să se bucure de momente magice în...
3
Horoscop
Zodii ambițioase în carieră. Nativii care își doresc să atingă succesul
Există unele zodii care sunt cu adevărat ambițioase în carieră. Acești nativi își doresc să atingă succesul cu orice preț și nu se opresc până nu obțin ceea ce vor. Muncesc din greu pentru...
4
Horoscop
Zodii care au probleme cu dragostea în luna mai 2024. Nativii care nu reușesc să-și găsească marea iubire
Cele patru zodii care au probleme cu dragostea în luna mai 2024 trebuie să fie foarte atente la modul în care aleg să-și gestioneze sentimentele. Mulți nativi sunt pe punctul de a rupe o...
5
Horoscop
Zodii care știu cum să se detașeze emoțional. Nativii care nu își lasă sufletul la vedere
Există anumite zodii care știu cum să se detașeze emoțional. Acești nativi nu-și lasă sufletul la vedere și sunt atenți atunci când își împărtășesc gândurile și sentimentele cu persoanele din jurul lor. Trebuie înțeles...
PARTENERI