Clătitele rusești sunt perfecte pentru un mic dejun copios sau ca desert, după o masă principală. Gustul lor ușor acrișor, datorat kefirului, se combină excelent cu dulceața topping-urilor, oferind o experiență culinară echilibrată și plăcută. Sunt ideale pentru a fi savurate alături de o ceașcă de ceai sau una de cafea. Descoperă și o rețetă de clătite cu mere în aluat, aromate cu scorțișoară.
Vezi rețeta detaliată pentru a prepara și tu delicioasele clătite rusești.
Rețetă de clătite rusești – Ingrediente
- 250 g făină
- 250 ml kefir sau iaurt natural
- 1 ou
- 2 linguri zahăr
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1/4 linguriță sare
- 2-3 linguri ulei pentru prăjit
- zahăr pudră, smântână sau gem, pentru servit.
Rețeta clătitelor Oladi – Mod de preparare
Începe cu prepararea aluatului de clătite rusești, pe bază de kefir. Adună pe masa de lucru toate ingredientele, dar și ustensilele cu care lucrezi. Poți folosi un tel pentru amestecarea aluatului sau mixerul.
Sparge oul într-un bol mare și adaugă peste el zahărul și sarea. Cu ajutorul mixerului sau telului, amestecă energic până când compoziția devine spumoasă. Adaugă kefirul sau iaurtul grecesc și amestecă bine până la omogenizarea compoziției.
În alt bol încăpător trece făina printr-o sită deasă și amestec-o cu bicarbonatul de sodiu.
Adaugă treptat amestecul de făină cu bicarbonat de sodiu peste cel din ou cu zahăr, amestecând continuu pentru a evita formarea cocoloașelor. Aluatul trebuie să aibă o consistență groasă, similară cu cea a smântânii.
Descoperă și o rețetă de clătite imperiale rupte în bucățele, denumită Kaiserschmarrn, din bucătăria austriacă.
Cum prepari clătitele Oladi
Așază o tigaie mare la foc mediu și adaugă 1-2 linguri de ulei în ea. Lasă uleiul să se înfierbânte ușor.
Ia din aluat cu o lingură și pune-l în tigaie, formând mici clătite rotunde. Nu le face prea mari pentru a se putea coace uniform și pentru a le întoarce cu ușurință.
Prăjește clătitele timp de 2-3 minute pe fiecare parte, până când devin aurii și pufoase. Adaugă mai mult ulei în tigaie după cum este necesar.
După preparare transferă clătitele pe un platou acoperit cu hârtie absorbantă pentru a elimina excesul de ulei.
Servește delicioasele clătite rusești calde, presărate cu zahăr pudră sau alături de smântână și gem.
Pentru o variantă mai sănătoasă, poți folosi iaurt grecesc în loc de kefir și poți prăji clătitele în ulei de cocos sau de măsline.
Dacă familia ta adoră clătitele și vrei să o surprinzi cu o rețetă diferită de cea clasică, încearcă rețeta de clătite cu ciocolată și banane. Sunt delicioase și vor arăta spectaculos, mai ales secționate.