Pateul de iepure este simplu și ușor de preparat. Nu necesită ficat, ci doar carne și câteva ingrediente simple și la îndemână. Se prepară la cuptor, înfășurat în felii subțiri de șuncă, doar pentru a se omogeniza bine compoziția. Sosul caramel de portocale va desăvârși gustul pateului, mai ales dacă este și condimentat.
Carnea de iepure poate fi una dintre opțiunile perfecte pentru mesele Sfintelor Sărbători Pascale. Este mai slabă, mai ușoară și foarte sănătoasă. Specialiștii în nutriție chiar o recomandă ca o alternativa mai sănătoasă la cea de pui, de porc sau de vită. Are un conținut scăzut de colesterol și de grăsimi, și este o sursă bogată de proteine, de calciu și de vitamine precum cele din complexul B. În plus, este o sursă mult mai bună de Omega 3 şi de Omega 6, comparativ cu celelalte tipuri de carne.
Poți prepara din iepure aceleași mâncăruri pe care le prepari și din carnea de miel. Poți prepara supă și ciorbă, friptură, tocăniță și un delicios stufat. Descoperă aici și rețeta de stufat de iepure cu mămăliguță, ca la bunica acasă. Mai jos, descoperă rețeta pentru pateul delicios din carne de iepure.
Pate de iepure la cuptor – Ingrediente
Ai nevoie pentru această rețetă de ingrediente pentru prepararea cărnii de iepure, alte ingrediente pentru prepararea pateului și ingrediente pentru prepararea sosului.
Pentru prepararea cărnii de iepure:
- pulpele inferioare de la iepure
- 2 litri de apă
- sare și piper
- 1 ceapă
- 1 morcov.
Pentru prepararea pateului:
- carnea de iepure fiartă
- 1 bucată mică de slănină afumată
- 2 cepe
- 3 căței de usturoi
- morcovul fiert
- 200 ml de smântână lichidă
- 3-4 linguri de pesmet
- sare și piper după gust
- felii subțiri de șuncă.
Pentru sosul caramel de portocale:
- sucul de la 3 portocale
- 200 gr de zahăr
- 1 baton de scorțișoară
- 2 steluțe de anason
- 6-7 cuișoare
- 1 ardei iute
- 50 ml de coniac
- 1 praf de sare.
Pate de iepure la cuptor – Mod de preparare
Începe cu prepararea cărnii de iepure, care necesită fierbere, apoi dezosare și tocare. Vei rămâne și cu o supă delicioasă pe care o poți servi ca atare sau o poți folosi la alte preparate.
Cum prepari carnea de iepure
Curăță carnea de tendoane și pielițe și pune-o la fiert într-o oală cu 2 litri de apă. Adaugă o ceapă curățată, dar întreagă și un morcov curățat și adăugat întreg. Lasă carnea să fiarbă până când se separă de pe oase. Adaugă sare și piper după gust.
După fierberea cărnii, transfer-o într-o sită și las-o la răcit. Desfă carnea de pe oase și trece-o prin mașina de tocat. Apoi, poți pregăti și celelalte ingrediente.
Descoperă și o rețetă de drob de miel pufos pentru Paște.
Cum prepari pate de iepure la cuptor
Mai întâi, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Pregătește patru vase ramekin, pe care le ungi la interior cu puțin ulei. Așază în ele feliile de șuncă, lăsându-le capetele spre exterior.
Toacă mărunt șunculița și adaug-o peste carnea de iepure tocată. Trece și ceapa și usturoiul prin mașina de tocat și adaugă-le în vasul cu ingredientele pentru pate. Adaugă morcovul și smântâna lichidă, apoi folosește blenderul și pasează fin aceste ingrediente. Adaugă pesmet, cât să obții o textură omogenă.
Împarte pateul de iepure în vasele ramekin și împachetează-l în feliile de șuncă. Acoperă vasele cu folie de aluminiu și pune-le la cuptor pentru 20 de minute, la 180 de grade Celsius. Îndepărtează folia de aluminiu și mai lasă vasele la cuptor pentru 10 minute, atât cât să se rumenească șunca frumos la suprafață. Lasă-le la răcit și prepară sosul.
Cum prepari sos caramel de portocale pentru pate de iepure la cuptor
Pune zahărul într-o crăticioară la caramelizat, iar după topirea lui completă adaugă sucul de portocale proaspăt stors. Amestecă intens, până când se diluează tot zahărul, care se va solidifica la contactul cu sucul. Adaugă condimentele și fierbe sosul la foc de intensitate mică pentru 10-12 minute.
Apoi, adaugă coniacul și lasă sosul să fiarbă, până când se mai reduce, iar alcoolul se evaporă. Adaugă un praf de sare pentru accentuarea gustului și poți servi deliciosul sos de portocale cu pateul de iepure.
O altă rețetă de pate pe care o poți prepara pentru deliciul familiei este rețeta de pate din ficat de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale.