Marinarea cărnii cu iaurt este una dintre metodele folosite cel mai des în bucătăriile mediteraneene. Iaurtul are proprietatea de a frăgezi carnea într-un mod mult mai eficient decât o o marinadă clasică.
De exemplu, marinadele pe bază de oțet sau suc de lămâie întăresc proteinele din carnea de pui. Iaurtul le frăgezește lent, astfel încât după preparare carnea poate fi ruptă cu mâna.
Pieptul de pui marinat în iaurt va avea o crustă crocantă după preparare, iar interiorul va fi fraged şi suculent. Dacă este preparat pe grătar, va fi extrem de delicios. Aroma de fum, amestecată cu cea de iaurt, oferă fripturii un gust absolut delicios. Descoperă și cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil.
Mai jos, îți oferim rețeta fripturii din piept de pui marinat în iaurt.
Piept de pui mediteraneean – Ingrediente
- 1 kg piept de pui dezosat și fără piele
- 200 gr iaurt grecesc mai cremos
- 3-4 linguri ulei de măsline
- 2-3 căței de usturoi
- 1 linguriță rasă de sare
- 1 linguriță rasă de piper proaspăt măcinat
- 1 linguriță de oregano uscat
- câteva crenguțe de cimbru
- câteva frunze de mentă
- coaja si sucul de la o jumătate de lămâie.
Rețetă de friptură marinată în iaurt – Mod de preparare
Mai întâi, adună pe masa din bucătărie ingredientele utilizate la marinarea cărnii de pui. Dacă nu folosești un iaurt mai cremos, va trebui să-l pui la scurs într-o sită deasă.
După ce ai toate ingredientele, vei pregăti și pieptul de pui. Poți folosi și aripioare sau pulpe de pui pentru o astfel de rețetă. Descoperă și o rețetă de aripioare de pui cu sos barbeque, la cuptor.
Cum prepari piept de pui mediteraneean
Porționează pieptul de pui în bucăți mai mici, dar nu le felia foarte subțire. Pieptul de pui iese mai gustos dacă stratul de carne este mai gros. Se pătrunde foarte rapid în timpul tratamentului termic, iar interiorul va rămâne suculent. Dacă este porționat subțire există riscul de a se usca.
Îndepărtează tendoanele de la carne și pielițele protectoare. Acestea vor strânge carnea ca un ghemotoc în timpul preparării, dacă nu sunt îndepărtate. Mai poți cresta carnea din loc în loc cu lama subțire a unui cuțit.
După ce ai pregătit carnea, pune-o într-un bol și presară peste ea sare și piper. Maseaz-o pentru a se dispune uniform condimentele. Apoi, adaugă în bol toate ingredientele pentru marinare.
Amestecă bine carnea cu ingredientele din bol, acoperă bolul și pune-l la rece pentru cel puțin 2 ore. Din când în când, mai agită bolul. Pentru un gust deosebit și frăgezire maximă, indicat ar fi să lași carnea la marinat de seara până dimineața.
După ce s-a marinat carnea suficient, scurge-o din sosul de iaurt și prepar-o pe grătar sau grill. Pentru un plus de arome, poți adăuga pe grill și câțiva căței de usturoi, roșii cherry și felii de lămâie.
Servește deliciosul pipet de pui mediteraneean cu o salată proaspătă sau cu garnitura preferată. Descoperă și care este cea mai sănătoasă salată. De ce o recomandă nutriționiștii.