Amestecul de brânză cu fructe confiate este ideal pentru umpluturi de deserturi delicioase. Se folosește chiar și la rețeta tradițională de pască, dar și la rețete de tarte, de brioșe, cornuri și multe altele.
Aluatul foietaj îl poți achiziționa din comerț. Îl găsești cu ușurință în orice magazin alimentar. Însă dacă timpul îți permite, ar fi perfect dacă l-ai prepara în casă. Astfel va fi mai gustos, dar și mai sănătos pentru că tu vei deține controlul ingredientelor. Îți oferim în acest scop și o rețetă de aluat foietaj, preparat în casă.
Mai jos, poți urmări rețeta completă pentru plăcintele cu brânză.
Plăcinte împletite cu brânză și fructe confiate – Ingrediente
Nu ai nevoie de foarte multe ingrediente pentru a prepara plăcintele împletite. În plus, acestea nu sunt nici complexe, le poți achiziționa cu ușurință din orice magazin alimentar.
Pentru baza plăcintelor:
- 800 gr de aluat foietaj.
Pentru umplutură:
- 800 gr de brânză proaspătă, de vaci
- 200 gr de brânză telemea sărată
- 70 gr de zahăr
- 30 gr de zahăr vanilinat
- 125 gr de mix de fructe confiate
- 2 ouă + 1 albuș.
Pentru uns aluatul și decor:
- 1 gălbenuș
- 1 linguriță de lapte
- zahăr pudră cu aromă de vanilie, pentru decor.
Plăcinte împletite cu brânză și fructe confiate – Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea plăcintelor constă în decongelarea aluatului foietaj. Între timp, se pun și fructele confiate la hidratat, în puțină apă călduță. Le lași maxim 10 minute, nu mai mult, pentru că se vor hidrata și în timpul coacerii plăcintelor.
Descoperă aici și o rețetă de aluat simplu pentru foi subțiri de plăcintă.
Cum pregătești umplutura plăcintelor
Pune într-un bol brânza telemea pe care o dai pe răzătoare sau o fărâmițezi cu o furculiță. Adaugă peste ea brânza proaspătă bine scursă. Apoi adaugă zahărul tos și zahărul vanilinat și amestecă bine toate ingredientele. Adaugă cele două ouă și albușul, precum și fructele confiate, hidratate și scurse.
Omogenizează bine compoziția, iar dacă este ușor fluidă, poți potrivi textura cu 1-2 linguri de griș.
Cum formezi delicioasele plăcinte împletite cu brânză și fructe confiate
Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius pentru a se încălzi în timp ce modelezi plăcintele.
Decupează două foi din hârtie de copt, puțin mai mari decât dimensiunea foilor de aluat.
Așază foile de aluat peste cele de hârtie. Întinde umplutura de brânză, pe mijlocul foilor de aluat, lăsând marginile libere.
Crestează marginile aluatului în fâșii de 1,5-2 cm lățime, cu un cuțit zimțat. Apoi, adună pe rând fâșiile de aluat peste umplutură. Începe cu o fâșie dintr-o parte a aluatului, apoi așeză peste ea o fâșie din cealaltă margine. Continuă așa, împletind fâșiile la mijloc peste umplutura de brânză.
Apoi, transferă plăcintele cu hârtia de copt de sub ele într-o tavă de cuptor. Alege o tavă nu foarte lată, pentru a nu permite plăcintelor să se lase spre laterale în timpul tratamentului termic.
Cu o pensulă de patiserie, unge plăcintele cu gălbenuș de ou diluat cu puțin lapte. Pune tava în cuptor și coace minunatele plăcinte împletite cu brânză și fructe confiate la 180 de grade Celsius, pentru 30-35 de minute. Aluatul va fi frumos rumenit la exterior și crocant.
Lasă plăcintele să se tempereze 20-30 de minute, înainte de a le porționa. Opțional, decorează-le cu zahăr pudră, cu romă de vanilie.
Plăcintele sunt delicioase atât calde, cât și reci. Prepară-le și te vei convinge. Dacă îți vor plăcea, pune pe lista de preparat pentru data viitoare și o rețetă de prăjitură Rudy. Este cel mai gustos desert cu brânză și cacao.