Acest fel de mâncare este ușor de pregătit, dar cu un rezultat spectaculos, ideal pentru un prânz reconfortant sau o cină cu influențe mediteraneene. Are un gust intens, echilibrat între frăgezimea cărnii, dulceața cepei și savoarea măslinelor. Sosul rezultat este bogat și aromat, perfect pentru a fi savurat cu pâine proaspătă sau alături de un piure de cartofi, orez simplu sau legume la cuptor.
Acest preparat este ideal pentru o masă relaxată de familie, dar și pentru o cină cu prietenii, aducând în farfurie un strop de savoare mediteraneeană. Descoperă și o rețetă de pui picant cu alune, iar mai jos îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu rețeta de pui cu măsline la cuptor.
Pui la cuptor cu măsline – Ingrediente
- 4 pulpe de pui (sau un pui întreg, tăiat bucăți)
- 150 g măsline (verzi, negre sau mixte, după preferință)
- 2 cepe mari
- 4 căței de usturoi
- 3 linguri ulei de măsline
- 200 ml vin alb sec sau supă de pui
- 1 linguriță cimbru uscat
- 1 linguriță oregano uscat
- ½ linguriță boia dulce
- sare și piper, după gust
- 1 lămâie (opțional, pentru un plus de prospețime)
- câteva crenguțe de rozmarin sau cimbru proaspăt (opțional).
Rețeta puiului la cuptor cu măsline – Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea rețetei constă în pregătirea ingredientelor.
Spală pulpele de pui și șterge-le cu un prosop de hârtie. Asezonează-le cu sare, piper, boia, cimbru și oregano, masând bine condimentele în carne.
Taie ceapa julienne și feliază usturoiul.
Dacă măslinele sunt foarte sărate, le poți clăti rapid cu apă rece. Descoperă și care sunt beneficiile consumului de măsline și cum îți pot îmbunătăți sănătatea.
Cum prepari pui la cuptor cu măsline
Într-o tigaie încinsă cu 2 linguri de ulei de măsline, rumenește pulpele de pui pe ambele părți, timp de 3-4 minute pe fiecare parte, până capătă o crustă aurie.
Scoate carnea și așază-o într-o tavă de copt.
În aceeași tigaie, adaugă ceapa și usturoiul și călește-le ușor, apoi toarnă vinul alb (sau supa de pui) pentru a deglaza tigaia.
Toarnă acest amestec peste pulpele din tavă și adaugă măslinele. Dacă dorești, poți adăuga și câteva felii subțiri de lămâie.
Stropește totul cu o lingură de ulei de măsline și presară câteva crenguțe de rozmarin sau cimbru proaspăt.
Acoperă tava cu folie de aluminiu și coace la 180°C timp de 30 de minute.
Îndepărtează folia și mai lasă 15-20 de minute, până când puiul devine rumen și sosul se reduce ușor. Pentru un plus de prospețime, se poate adăuga puțin pătrunjel verde tocat înainte de servire.
Tot din bucătăria mediteraneeană, îți recomandăm să mai încerci și rețeta de piept de pui cu lămâie și capere. Te va cuceri combinația perfectă între prospețimea citrică și gustul ușor sărat al caperelor, completată de o textură fragedă și suculentă a puiului.