Tot ce ai de făcut pentru prepararea acestei tarte sărate este să pregătești un aluat fraged pe care îl coci înainte de a-l umple. Apoi, pregătești ceapa și compoziția de umplere și mai coci odată tarta. Ceapa adăugată din abundență și amestecată cu o compoziție de ouă cu smântână va fi absolut delicioasă.
Ulterior, aceeași rețetă o poți prepara înlocuind ceapa cu praz. Tarta va avea alt gust și aspect. Descoperă aici și o rețetă mai interesantă de quiche cu somon și praz, sub crustă din piure de cartofi.
În rândurile de mai jos vei descoperi rețeta tartei cu ceapă, explicată pas cu pas.
Quiche à l’oignon – Ingrediente
Împarte de la început lista de ingrediente în funcție de elementele ce compun tarta, mai precis: aluat pentru tartă și umplutură.
Pentru aluat fraged de tartă sărată:
- 100 gr unt cu 82% procent de grăsime
- 200 gr făină
- 1 ou
- 1 praf de sare
- 2 linguri de apă rece
- un cub de unt pentru uns forma de copt.
Pentru umplutură:
- 500 gr ceapă
- 50 gr unt + 1 linguriță de ulei
- 1 lingură de făină
- 3 oua
- 200 ml smântână de gătit
- sare și piper
- pudră de nucșoară.
Quiche à l’oignon – Mod de preparare
Primul pas constă în pregătirea aluatului fraged pentru crusta tartei. Aluatul necesită un timp scurt de frământare, dar și un timp de relaxare la rece pentru a putea fi modelat. În acest interval de timp poți pregăti ingredientele pentru umplutura tartei.
Cum prepari aluat fraged pentru tartă sărată
Trece făina prin sită într-un bol încăpător, adaugă sarea și amestecă cele două ingrediente. Creează un loc adânc la mijloc și pune acolo oul și untul rece, abia scos din frigider și tăiat în bucăți mai mici.
Folosind o furculiță sau vârfurile degetelor, amestecă rapid toate ingredientele până când obții un aluat ușor sfărâmicios. Adaugă câte puțină apă, până când potrivești textura aluatului să devină compactă.
Apoi, împachetează aluatul fraged pentru tartă sărată într-o folie de prospețime. Pune-l la rece pentru cel puțin 30 de minute.
După ce scoți aluatul din folie, modelează-l direct într-o formă de tartă cu diametrul de 25 cm, unsă cu unt moale. Ridică-l uniform și pe pereții laterali ai formei de copt. Ia o furculiță și înțeapă baza aluatului din loc în loc, pentru a nu se deforma în timpul coacerii.
Pune o hârtie de copt în interiorul aluatului și adaugă boabe de fasole, năut sau orez. Acestea vor presa baza aluatului și vor împiedica deformarea acesteia în timpul coacerii.
Introdu forma de copt cu aluatul de tartă în cuptor și coace-l pentru 12-15 de minute la 180 de grade Celsius. Între timp, te poți ocupa de restul ingredientelor pentru umplutură.
Cum pregătești umplutura pentru quiche à l’oignon
Curăță ceapa, clătește-o bine cu apă rece și toac-o în fâșii.
Pune uleiul într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului și adaugă untul. Lasă untul să se topească, apoi adaugă ceapa tocată. Presară și puțină sare, apoi las-o să se tempereze. Sarea adăugată ajută ceapa să nu mai fie aspră și cu miros înțepător. Aceasta devine dulce și aromată. Acest fapt se datorează și ingredientului preferat al francezilor, untul.
Călește ceapa în untul topit până când devine sticloasă, amestecând continuu. Dă tigaia deoparte de pe foc și adaugă o lingură de făină peste ceapă. Amestecă bine pentru a se hidrata făina, apoi lasă compoziția la răcit.
Într-un bol, amestecă ouăle cu sare, piper și pudra de nucșoară până când se omogenizează amestecul. Adaugă smântâna de gătit și toarnă amestecul peste ceapa cu făină din tigaie. Omogenizează compoziția și adaug-o în interiorul crustei de tartă coaptă.
Pune din nou tarta la copt și las-o timp de 20-25 de minute, până când se încheagă compoziția de ceapă.
Poți servi tarta ușor caldă, dar este gustoasă și rece. Dacă te va încânta rețeta de quiche à l’oignon, pentru data viitoare îți propunem să încerci și celebra rețetă de supă franțuzească de ceapă cu brânză gratinată.