Postul intermitent, sau doar mâncatul în anumite intervale de timp, este una dintre metodele care a crescut în popularitate în ultimii ani. Cu toate acestea, cercetătorii încă lucrează pentru a înțelege dacă și cum momentul alimentației contribuie la pierderea în greutate.
Restricția calorică vs. postul intermitent
Un studiu recent publicat în Jurnalul Asociației Americane a Inimii a constatat că frecvența și dimensiunea meselor au avut un impact mai semnificativ asupra creșterii în greutate decât postul intermitent.
Rezultatele indică faptul că limitarea alimentației la anumite momente ale zilei cu post intermitent poate fi ineficientă pentru ca oamenii să slăbească pe termen lung.
Tulburările de alimentație pot afecta grav calitatea vieții persoanelor care trăiesc cu aceste afecțiuni și a celor apropiați.
Intervenția timpurie și tratamentul îmbunătățesc foarte mult probabilitatea de recuperare.
Postul intermitent: riscuri și beneficii
Postul intermitent implică consumul de alimente în anumite intervale de timp. Există multe moduri de a ține postul intermitent. Poate însemna să nu mănânci în anumite zile sau să mănânci doar alimente în anumite momente ale zilei. Unii oameni îl folosesc pentru a pierde în greutate sau pentru a menține o greutate normală.
Unele studii sugerează că postul intermitent poate ajuta oamenii să piardă grăsimea corporală. De asemenea, el poate ajuta la reducerea riscului de diabet de tip 2 și boli cardiovasculare.
Cu toate acestea, cercetătorii încă lucrează pentru a înțelege potențialele pericole ale postului intermitent. Doresc să le echilibreze cu potențialele beneficii. În general, acesta este un domeniu în care este nevoie de mai multe date.
Beata Rydyger, un nutriționist înregistrat cu sediul în Los Angeles, care nu a fost implicat în studiu, a subliniat o provocare cu studierea comportamentelor alimentare pentru Medical News Today:
„În general, dietele sunt mai dificil de studiat, deoarece modificările dietetice nu au un efect imediat asupra sănătății. Majoritatea participanților la studiu le este greu să urmărească ceea ce mănâncă. Puțini pot adera la o dietă suficient de mult pentru ca efectele benefice să fie măsurate.”
Susținătorii postului intermitent evidențiază o serie de beneficii potențiale, dintre care unele sunt susținute de cercetări, inclusiv îmbunătățiri ale pierderii în greutate, gândirii și memoriei, diabet zaharat de tip 2, sănătatea țesuturilor și chiar performanța fizică.
– Beata Rydyger, nutriționist
Reducerea caloriilor pentru pierderea în greutate
Un studiu despre reducerea caloriilor a inclus 547 de participanți recrutați din trei sisteme de sănătate diferite.
Cercetătorii au colectat informații despre participanți. Au apelat la dosarelor electronice de sănătate și prin utilizarea unei aplicații mobile specializate numită Daily24. Participanții au putut înregistra când au mâncat, dimensiunea mesei, orele în care au mers la culcare și când s-au trezit.
Pentru fiecare masă înregistrată, participanții au estimat dimensiunea mesei la mai puțin de 500 de calorii (mici), 500-1.000 de calorii (medie) sau mai mare de 1.000 de calorii (mare).
Autorul studiului, Dr. Wendy Bennett, a elaborat metodele lor de cercetare pentru Medical News Today:
„Am conceput o aplicație pentru a colecta „momentul mesei”. Atunci când participanții au introdus ora, i-am întrebat și dimensiunea mesei (mică, medie sau mare). Participanții din 3 sisteme de sănătate au folosit aplicația timp de 6 luni. Am legat datele aplicației cu datele sondajului cu dosarele electronice de sănătate.”
Cercetătorii au descoperit că timpul de la prima masă a zilei până la ultima masă a zilei nu a fost asociat cu modificări ale greutății. Cu toate acestea, au descoperit că consumul de mese mai frecvente și mai mari a fost asociat cu creșterea în greutate.
În unele dintre analizele lor, cercetătorii au descoperit că a mânca imediat după trezire și a avea un timp mai lung între o ultima masă și ora de culcare poate fi asociat cu o creștere mai mică în greutate.