Este o rețetă tradițională balcanică, ce a devenit foarte populară în Iugoslavia după cel de-al doilea Război Mondial. Ajvarul este considerat un condiment care poate fi folosit pentru a îmbunătăți gustul anumitor preparate. Este ideal de folosit la rețetele de paste sau de pizza.
Poate fi servit cu diferite fripturi, dar este delicios servit și pe platourile cu mezeluri crud-uscate sau afumate și cu brânzeturi. Îl mai poți folosi în sandvișuri, ungând feliile de pâine cu el. Chiar și burgerii vor fi delicioși glazurați cu o astfel de pastă de ardei copți cu vinete.
Din aceeași categorie de sosuri, mai descoperă aici și o rețetă de sos de dovlecei cu ardei copți, pentru iarnă.
În rândurile de mai jos, descoperă rețeta detaliată pentru pasta de ardei copți cu vinete.
Rețeta de ajvar sârbesc – Ingrediente
- 1 kg ardei roșii
- 500 gr vinete
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- 10 gr sare pentru murături
- un ardei iute – opțional.
Pastă de ardei copți cu vinete – Mod de preparare
Începe cu pregătirea vinetelor și a ardeilor. Spală vinetele, șterge-le bine și coace-le fie pe grătar, pe flacăra aragazului sau în cuptor. Chiar dacă cele mai bune vinete coapte ies pe grătar, fiecare le coace în funcție de preferințe.
Procedează în același mod și cu ardeii. Apoi, curăță vinetele și ardeii, așa cum procedezi și la rețeta de zacuscă clasică.
După curățare, trece ardei prin mașina de tocat, iar vinetele toacă-le mărunt cu satârul de lemn pe tocător sau cu ajutorul unui chopper cu cuțit de plastic. Este important să nu folosești cuțit de inox pentru a nu oxida vinetele. Trece prin mașină și ardeiul iute, dacă îți place gustul picant și te-ai decis să-l folosești și pe acesta. Îl poți curăța sau îl lași cu semințe, dacă dorești un sos foarte picant.
Pentru că preparatul final va avea textură de pastă, este important să mărunțești bine toate ingredientele.
Cum prepari rețeta de ajvar sârbesc
După ce ai aceste ingrediente pregătite, pregătește și o cratiță cu baza dublă în care adaugi uleiul. Pune toate ingredientele tocate, presară și sarea și amestecă-le bine cu uleiul din cratiță.
Așază cratița pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate minimă, ușor spre medie. Fierbe pasta de ardei copți cu vinete pentru aproximativ 30 de minute, amestecând continuu cu o spatulă de lemn sau de silicon. Este necesară amestecarea continuă pe parcursul fierberii, pentru că există riscul ca pasta să se lipească, având textura foarte consistentă și fiind lipsită de lichid.
Apoi, spală bine borcanele, scurge-le și sterilizează-le. Umple-le cât sunt fierbinți cu pasta de ardei copți cu vinete fierbinte.
Închide-le ermetic cu capacele din dotare și acoperă-le cu o pătură groasă. Lasă-le sub pătură, până când sunt bine răcite. Apoi, etichetează-le și depozitează-le pe raftul din cămară.
După ce prepari rețeta de ajvar sârbesc, mai poți încerca și rețeta de aperitiv cu vinete și ardei capia.