Keftedes este denumirea unor chiftele din bucătăria grecească, incredibil de gustoase și de aromate. Se prepară din carne de vită sau dintr-un amestec de carne de vită și de porc. Nu diferă cu mult de clasicele chiftele pe care le știi deja. Special la chiftelele grecești sunt ierburile aromatice adăugate în compoziție. Pe lângă nelipsitul oregano, specific bucătăriei grecești, în compoziția acestora se adaugă și mentă, Nu se exagerează cu cantitatea de mentă pentru a nu influența foarte mult gustul. Cu cât este mai subtilă aroma de mentă cu atât gustul este mai interesant.
In mod tradițional, Keftedes se servesc ca aperitiv, alături de celebrul sos tzatziki si pită de casă. Însă nu este greșit dacă le servești ca fel principal alături de o garnitură de orez, sau de cartofi. Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea delicioaselor chiftele grecești.
Rețetă de keftedes – Ingrediente
- 500 gr carne tocată de vită;
- 250gr carne tocată de porc;
- 1 ceapă de mărime medie;
- 3-4 căței de usturoi;
- 1 ceapa;
- 1 legătură de pătrunjel verde;
- 7-8 frunze de mentă;
- 1 linguriță de oregano uscat, mărunțit;
- sare și piper după gust;
- 1 ou de mărime medie;
- 80-100 gr pesmet panko;
- 100 gr de făină pentru modelat chiftelele;
- ulei de măsline pentru prăjit.
Rețetă de chiftele grecești foarte aromate – Mod de preparare
Începe cu pregătirea ingredientelor pentru compoziția chiftelelor. Curăță ceapa, clătește-o cu apă rece și dă-o pe răzătoare, curăță usturoiul, clătește-l și, de asemeni, dă-l pe răzătoare. Spală pătrunjelul verde și frunzele de mentă și toacă-le mărunt.
Amestecă într-un bol cele două tipuri de carne tocată. Adaugă sare și piper, și omogenizează bine amestecul. Adaugă ceapa, usturoiul, verdeața tocată, oregano mărunțit și un ou. Amestecă bine toate aceste ingrediente până când se omogenizează amestecul. Acoperă bolul cu o folie de prospețime și pune compoziția pentru rețetă de keftedes la frigider pentru o oră. În acest interval de timp ingredientele își vor întrepătrunde gusturile și aromele.
Dacă îți lipsește din cămară pesmetul panko, poți pune pesmet obișnuit. Sau poți adăuga două felii de pâine înmuiate în lapte și bine scurse. Pesmetul panko este ideal pentru că are granulația mai mare, și oferă chiftelelor textură mai pufoasă.
După ce compoziția pentru chiftele s-a relaxat la rece, poți începe modelarea chiftelelor grecești.
Vezi mai multe imagini cu chiftelele grecești în GALERIA FOTO!
Ia câte o lingură din compoziție și modeleaz-o în mâini sub formă de bile. Trece fiecare bilă prin făină și așază-le pe un platou. După ce ai format toate chiftelele pune o tigaie cu uleiul de măsline pe flacăra aragazului. Lasă uleiul să se înfierbânte și adaugă câte chiftele încap în tigaie. Rumenește frumos chiftelele grecești întorcându-le de pe o parte pe cealaltă. Apoi le scoți pe prosoape de hârtie pentru a se scurge surplusul de ulei.
Sunt delicioase aceste chiftele grecești denumite keftedes, atât calde cât și reci.
Și dacă ți-am stârnit pofta de chiftele îți mai oferim și o rețetă de chiftele umplute cu ouă fierte, denumite ouă scoțiene.