Saganaki se referă la o metodă de preparare specifică din bucătăria grecească. Deși Halloumi este originară din Cipru, prăjirea brânzei în stil saganaki a devenit populară și în Grecia. Traducerea literală a cuvântului „saganaki” este „tigaie mică”, iar preparatul inițial folosea brânzeturi grecești precum kefalotyri sau graviera. Cu timpul, Halloumi a fost adoptată datorită texturii sale unice și a capacității de a rezista la temperaturi înalte fără să se topească complet.
Saganaki Halloumi
Această rețetă simplă, dar gustoasă, reflectă tradițiile culinare din Mediterana. Sunt puse în valoare ingrediente de calitate și tehnici de gătit care scot în evidență cele mai bune arome ale acestora.
Descoperă și rețeta grecească de creveți Saganaki, sau Saganaki shrimps. Este una dintre cele mai populare rețete cu creveți. Iar în continuare vei descoperi rețeta detaliată pentru deliciosul aperitiv grecesc pe bază de brânză Halloumi.
Saganaki Halloumi – Ingrediente
- 250 g brânză halloumi
- 1-2 linguri făină
- 2-3 linguri ulei de măsline
- 1 lămâie (pentru servit)
- Pătrunjel proaspăt (opțional, pentru decor).
Rețeta aperitivului grecesc cu brânză Halloumi – Mod de preparare
Vei începe cu pregătirea brânzei Halloumi pe care este recomandat să o tai în felii de aproximativ 1 cm grosime.
Usucă feliile de halloumi presându-le ușor cu un prosop de hârtie pentru a elimina excesul de umiditate.
Apoi pune făina într-o farfurie plată și treci fiecare felie de halloumi prin făină, scuturând excesul.
Într-o tigaie mare, încălzește uleiul de măsline la foc mediu. Adaugă feliile de halloumi în tigaie și prăjește-le pentru 2-3 minute pe fiecare parte, sau până când devin aurii și crocante.
Scoate feliile de halloumi din tigaie și pune-le pe un platou. Stoarce imediat suc de lămâie peste feliile de brânză prăjite. Presară pătrunjel proaspăt tocat, dacă dorești.
Servește imediat Saganaki Halloumi, preferabil cu pâine proaspătă sau salată.
Despre brânza Halloumi
Halloumi este o brânză semi-dură, fabricată de obicei din lapte de oaie. Însă există și sortimente din alte tipuri de lapte sau din amestecuri de mai multe feluri de lapte. Este cunoscută pentru gustul său picant și pentru textura fermă și masticabilă.
Este ideală pentru prăjit datorită punctului său de topire ridicat. Prăjită până devine aurie și crocantă la exterior, dar moale și elastică la interior, Halloumi capătă o textură și un gust irezistibil, accentuat de prospețimea sucului de lămâie.
În mod clasic brânza Halloumi este ținută în saramura. Se spune chiar ca numele provine de la cuvântul grec „almi“ care înseamnă saramură.
Brânza Halloumi conține si o cantitate ridicata de proteine și de calciu. Este o alegere potrivita pentru vegetarieni. Halloumi mai conține și vitaminele A și B, dar și minerale precum seleniu, magneziu si zinc.
Una dintre cele mai bune asocieri pentru brânza halloumi este lămâia. Aciditatea din lămâie este suficient de puternică pentru a echilibra sarea din brânză. În plus scoate în evidență aroma brânzei.
Menta se potrivește atât de bine cu salinitatea halloumi, deoarece, la fel ca și lămâia, este înțepătoare și proaspătă.
Pepenele roșu și mierea sunt alte ingrediente care completează gustul brânzei Halloumi.
Descoperă aici mai multe detalii despre Halloumi, brânza din Cipru care a cucerit lumea întreagă.