Ingredientele folosite pentru prepararea salatei pot fi alese după gustul fiecăruia. Însă pentru a-și merita denumirea, nelipsite din lista de ingrediente sunt salata verde, tonul, anșoa, ouăle fierte și roșiile. Pe lângă acestea se mai pot adăuga cartofi fierți, măsline, păstăi de fasole verde și multe altele.
Dressingul se prepară în cel mai clasic mod, din oțet, ulei de măsline și apă. Dar oțetul poate fi înlocuit și cu suc de lămâie. Însă poți opta și pentru un alt tip de dressig pe bază de muștar, sau pe bază de verdețuri. Descoperă aici și o rețetă de sos chimichurri, un sos rece de pătrunjel. Iar în continuare îți oferim rețeta detaliată pentru a prepara și tu salata delicioasă din bucătăria franțuzească.
Salată Nicoise – Ingrediente
Ca pentru oricare altă rețetă de salată și pentru aceasta ai nevoie de două feluri de ingrediente. primele sunt ingredientele care compun baza salatei, iar celelalte sunt ingredientele pentru dressing.
Ingrediente de bază:
- 300 gr file de ton în ulei de măsline sau în suc propriu;
- 8 bucăți file de anșoa;
- 4 ouă fierte;
- 2 cartofi fierți;
- 150 gr păstăi de fasole verde;
- 5-6 roșii cherry;
- 50 gr măsline negre;
- 1 salată verde.
Pentru dressing:
- 1-2 linguri cu ulei de măsline;
- uleiul scurs din conserva de ton;
- sucul de la o lămâie mică sau 2 linguri de oțet;
- sare sare și piper după gust;
- 2 fire de ceapă verde pentru decor.
Salată Nicoise – Mod de preparare
Începe cu pregătirea ingredientelor care necesită procesare termică. Acestea sunt: cartofii, păstăile de fasole și ouăle.
Spală bine cartofii și fierbe-i, fără a-i decoji, în apă cât să fie bine acoperiți. Fierbe cartofii până când se pătrund bine la testul cu furculița. După fierbere, scurge-i, trece-i prin apă rece și curăță-i. Apoi taie-i în cuburi mai mari.
Fierbe și ouăle pentru 6-7 minute, așa încât să nu iasă foarte tari.
Descoperă aici metodele pentru ouă fierte moi sau tari, cum și în cât timp se gătesc corect.
După fierbere, pune ouăle în apă foarte rece pentru a opri procesul termic. Crapă-le ușor pentru a se curăța cât mai bine. După curățare le secționezi în jumătăți sau în sferturi.
Păstăile de fasole verde le cureți de capete, le clătești și le rupi în bucăți mai mici. Apoi le opărești în apă clocotită cu puțină sare pentru 5-6 minute. Le transferi și pe acestea în apă foarte rece, pentru a-și menține culoarea.
După ce ai terminat cu ingredientele care au necesitat proces termic, spală roșiile și taie-le în jumătăți. Scurge fileul de ton din conservă, dar păstrează uleiul sau sucul scurs. Scurge și bucățile de anșoa, clătește și scurge frunzele de salată și clătește măslinele. Când ai toate aceste ingrediente pregătite, așază-le frumos într-o salatieră sau pe un platou.
Dressingul pentru salată Nicoise se prepară prin amestecarea tuturor ingredientelor din listă. Apoi stropește cu el ingredientele pentru salată. Pune salata la frigider pentru 30 de minute, astfel încât să se întrepătrundă toate aromele ingredientelor.
O altă rețetă de salată delicioasă pe care ți-o recomandăm, este rețeta de salată grecească plină de savoare și culoare.