Ingredientele de bază din care se prepară acest sos sunt: pătrunjelul și usturoiul, tocate mărunt și amestecate cu ulei de măsline, oregano și oțet alb sau roșu. Dar există mai multe variante ale rețetei, în care mai apar și alte arome precum frunze de coriandru, paprika, chimion, cimbru, lămâie, ceapă roșie, frunze de dafin, roșii, ardei grași și ardei iuți, capere etc.
Sosul chimichurri este foarte popular și îl găsești la borcan în magazinele alimentare. Dar este ideal să îl preparai acasă, din ingrediente proaspete, pe care să le dozezi după propriul gust. Din aceeași categorie de sosuri condiment, descoperă și rețeta de sos pesto de leurdă, cu nuci și parmezan. Iar în continuare, urmărește una dintre variantele sosului de pătrunjel verde, pe care îl poți personaliza și tu după propriul gust.
Sos chimichurri – Ingrediente
- 2-3 legături de pătrunjel verde
- 3-4 căței de usturoi
- 1/2 ceapă galbenă
- 1 lingură cu oregano uscat
- 1 linguriță cu coajă de lămâie răzuită
- 1/4 linguriță cu fulgi de chili
- 150 ml ulei de măsline
- 50 ml oțet de vin alb
- sare și piper după gust
- puțin zahăr.
Rețeta sosului de pătrunjel verde – Mod de preparare
Începe prin a aduna pe masa de lucru toate ingredientele necesare preparării rețetei. Adună și ustensilele, apoi poți pregăti ingredientele care necesită curățare și tocare.
Mai întâi clătește bine pătrunjelul verde și scurge-l foarte bine. Apoi îl toci mărunt, cu cuțitul.
Curăță ceapa și usturoiul, clătește-le și toacă-le mărunt, tot cu cuțitul. Toate aceste ingrediente se toacă cu cuțitul sau cu ajutorul unui chopper. Important este să nu fie transformate în pastă, ci să rămână tocate ceva mai grosier.
Descoperă și rețeta mexicană de guacamole sau sos de avocado.
Răzuiește și coaja de lămâie, iar oregano uscat pune-l într-un bol și toarnă 100 ml de oțet peste el. Lasă-l la hidratat timp de 5-6 minute. Adaugă peste acesta și fulgii de chili. Când ai toate aceste ingrediente pregătite, poți începe prepararea sosului.
Cum prepari sos chimichurri
Adaugă într-un bol sau într-un borcan pătrunjelul verde tocat, ceapa, usturoiul și coaja de lămâie.
Peste acestea adaugă oregano cu oțetul și fulgii de chili. Toarnă și uleiul de măsline, adaugă sare și piper și amestecă bine totul, până când obții un sos gros și omogen.
Gustă sosul și mai adăugă oțet, după gust, dar și puțin zahăr pentru a regla aciditatea sosului.
În funcție de gust, poți să mai adaugi din ingredientele menționate în listă. Apoi poți pune sosul la rece pentru cel puțin 30 de minute, înainte de a-l servi. Este un sos pe care îl prepari pe loc, pentru a oferi prospețime preparatelor cu care îl servești.
Friptura preparată la grătar va fi savuroasă glazurată cu sos de pătrunjel.
Descoperă și alte patru idei de sosuri, pentru cartofi și fripturi.