Spălarea fructelor cu oțet. Ce spun specialiștii despre acest truc destul de popular

Chiar dacă uneori ne satisfacem anumite pofte culinare, specialiștii recomandă să echilibrezi dieta cu produsele proaspete. Nu toți oamenii consumă fructe și legume într-o cantitate suficientă, dar atunci când o fac, trebuie să se asigure că acestea sunt spălate așa cum trebuie. Specialiștii nu recomandă spălarea fructelor cu oțet.

Publicat: 10 aprilie 2023, 8:00
E foarte important să speli fructele și legumele proaspete, mai ales dacă nu intenționezi să le gătești / Shutterstock

E foarte important să speli fructele și legumele proaspete, mai ales dacă nu intenționezi să le gătești. Produsele crude pot transporta germeni care provoacă o mulțime de afecțiuni în organism. Mai mult decât atât, nu știi niciodată cine a pus mâna pe ele înainte de ajunge în bucătăria ta. Cu toate acestea, mulți se întreabă dacă este cu adevărat necesară spălarea fructelor cu oțet.

Spălarea fructelor cu oțet

Se pare că răspunsul este nu dacă te întrebi și tu același lucru. Potrivit USDA, spălarea fructelor și a legumelor în apă simplă de la robinet timp de 15 secunde este suficientă.

E adevărat, proprietățile acide ale oțetului pot ajuta la uciderea bacteriilor. Și da, există bacterii pe produsele pe care le cumperi. Oțetul este sigur pentru consum, așa că de ce să nu-l folosești pentru a-ți igieniza produsele alimentare? Ideea predominantă este că elimină pesticidele, ceara protectoare și microbii și va păstra produsele proaspete pentru mai mult timp.

Spre deosebire de spălarea produselor cu săpun sau dezinfectanți, care pot lăsa reziduuri și pot provoca tulburări gastrointestinale dacă sunt consumate, spălarea fructelor cu oțet este absolut sigură. Potrivit profesorilor de horticultură de la Universitatea Auburn, Dr. Floyd Woods și Dr. Joe Kemble, o soluție din trei părți apă la o parte oțet este eficientă în eliminarea bacteriilor. Dar acest truc are și anumite riscuri.

Pentru început, spălarea produselor în chiuveta de bucătărie nu este cea mai bună modalitate de a le curăța, având în vedere câte bacterii sunt în chiuvetă. De obicei, acela este un mediu umed, acolo te speli pe mâini după ce atingi pui crud și multe altele.

De asemenea, dacă produsul este vizibil murdar, introducerea lui într-o soluție de oțet fără clătire prealabilă va reduce eficacitatea oțetului.

De ce nu e indicat să speli fructele și legumele cu oțet

Dacă spălarea fructelor cu oțet este sigură și eficientă, de ce nu e indicat să o faci? Pentru că pur și simplu nu este necesar, iar știința poate susține asta.

Nicio metodă de spălare nu va elimina sau ucide microbii complet. Singura modalitate de a face acest lucru este prin gătire. Conform unui studiu realizat de Institutul de Cercetare Agricolă și de Mediu de la Universitatea de Stat din Tennessee, clătirea produselor în apă poate elimina 98% din bacterii și pesticide de suprafață, care sunt de obicei solubile în apă. În plus, cercetătorii au descoperit că reducerea contaminării suprafeței după înmuierea într-o soluție de oțet nu era semnificativ diferită de utilizarea apei plate.

Perioada de valabilitate depinde de tipul de produs, de modul în care a fost tratat după recoltare și de cât timp a fost păstrat înainte de a fi cumpărat.

Cum se spală fructele și legumele

  • Pasul 1: Spală mâinile timp de cel puțin 20 de secunde cu apă și săpun.
  • Pasul 2: Sub jet de apă călduță, freacă fructele și legumele cu mâinile curate pentru a îndepărta murdăria și germenii. Produsele tari, cum ar fi cartofii, sau orice cu coaja exterioară dură, pot fi curățate cu o perie de legume. Legumele cu frunze pot fi scufundate într-un vas cu apă și amestecate ușor pentru a elimina murdăria.
  • Pasul 3: Usucă produsele cu un prosop curat. Dacă depozitezi produsele curate, păstrează-le separat de carnea crudă pentru a reduce riscul de contaminare încrucișată.

Acum știi cum să-ți speli produsele, dar nu toate fructele și legumele sunt la fel. Iată cum să le tratezi corect:

  • Spălați fructele cu boabe numai atunci când vrei să le mănânci pentru a le împiedica să dezvolte mucegai.
  • Șterge ciupercile cu un prosop de hârtie umed chiar înainte de a le găti pentru a îndepărta murdăria.
  • Îndepărtează frunzele exterioare de pe varză sau salată înainte de spălare.
  • Tăie petele de pe produse înainte de spălare, deoarece acestea pot conține mai multe bacterii și pesticide.
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
Cea mai norocoasă zi din această vară pentru fiecare semn zodiacal. Află când te vei bucura de succes
Vara este aproape, iar lucrurile par mai frumoase pe măsură ce ne îndreptăm atenția către următoarele luni distracție. Dacă ai căutat momentul perfect pentru a face pauză în ceea ce privește responsabilitățile și pentru...
2
Divertisment
Victoria Silvstedt a fost la un pas de un accident vestimentar. Rochia îndrăzneață a lăsat multe zone la vedere
Victoria Silvstedt a fost la un pas de un accident vestimentar. Rochia îndrăzneață a artistei a lăsat multe zone la vedere. Aceasta a avut nevoie de ajutor pentru a depăși momentul jenant de pe...
3
Horoscop
Când ești cea mai norocoasă persoană din lume. Află anul, luna și ziua în care astrele sunt de partea ta
Numărul tău destin te poate ajuta să descoperi cele mai bune momente pentru a-ți manifesta visele. Deși nu poți prezice viitorul, se pare că îl poți calcula. Când ești cea mai norocoasă persoană din...
4
Sănătate
Câte zile pe săptămână e recomandat să te antrenezi. Ce spun specialiștii despre exercițiile fizice
Pentru că sezonul de plajă se apropie cu pași rapizi, mulți oameni probabil se întreabă dacă pot recupera timpul pierdut făcând exerciții fizice în fiecare zi până la vacanța de vară. Răspunsul este mai...
5
Rețete
Chifle pufoase cu brânză și mărar, pentru un mic dejun savuros
Dacă nu mai știi cu ce să-ți surprinzi familia la micul dejun, încearcă o rețetă simplă pentru chifle pufoase cu brânză și mărar. Se prepară ușor, iar ingredientele sunt simple și mereu la îndemână....
PARTENERI