Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță

Una dintre cele mai îndrăgite rețete cu carne de miel, pentru masa de Paște este rețeta de stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță. Dacă nu ai încercat-o încă, o poți prepara în perioada Sărbătorilor Pascale, respectând această rețetă gustoasă.

Publicat: 19 aprilie 2022, 6:43

Stufatul este o mâncare tradițională românească preparată în special pentru sărbătorile Pascale. Se prepară din carne albă, precum este cea de miel sau iepure. Pe lângă carne, se adaugă mult usturoi verde, ceapă verde și pastă de roșii. În unele zone ale țării, cum ar fi în Muntenia, stufatul este nelipsit de pe masa festivă de Paște. Rețeta se prepară simplu, la cuptor sau la ceaun, cu ingrediente puține.

Pe lângă carne, ceapă, usturoi și pastă de roșii, un alt ingredient cheie folosit în această rețetă este vinul. Acesta ajută mult la frăgezirea cărnii și accentuează gustul preparatului.

Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii de preparare pentru una dintre cele mai gustoase rețete cu carne de miel.

Stufat de miel la cuptor sau ceaun – Ingrediente

Nu sunt necesare foarte multe ingrediente pentru a obține un gust delicios al stufatului, indiferent că este preparat la cuptor sau la ceaun.

Pentru stufat de miel:

  • 1 kg carne de miel
  • sare și piper, după gust
  • 30-40 ml de ulei
  • 3 legături de ceapă verde
  • 2 legături de usturoi verde
  • 400 gr pastă de roșii
  • 200 ml vin alb, demi-sec
  • 150 ml apă, opțional
  • 1 legătură de pătrunjel verde.

Pentru mămăliguță:

  • 1 litru de apă
  • 350 gr de mălai
  • 1/2 lingură de sare.

Rețetă de stufat de miel la cuptor sau ceaun – Mod de preparare

Pentru a prepara stufatul de miel cu mămăliguță, mai întâi trebuie să îți pregătești ingredientele. Folosește aceleași ingrediente indiferent de modul de preparare al stufatului. Porționează carnea în bucăți mai mici și asezoneaz-o cu sare și piper.

Curăță ceapa și usturoiul verde, clătește-le cu apă rece și toacă-le în bucăți mai mici. Le poți toca în rondele sau sub formă de bastonașe.

Cum prepari stufat de miel la cuptor

Pentru varianta de preparare a stufatului la cuptor, pune uleiul la încins într-o tigaie. Când este bine înfierbântat, rumenește carnea de miel pe toate părțile. Apoi, transferă carnea într-o tavă de cuptor. Adaugă ceapa verde și usturoiul verde, pasta de roșii și vinul.

Pune tava la cuptor, la 170 de grade Celsius, pentru aproximativ o oră (60 de minute). Încearcă carnea cu o furculiță, pentru a te asigura că este pătrunsă. Când s-a scurs aproape jumătate din timpului de preparare (30 minute), deschide cu grijă ușa cuptorului și întoarce carnea de pe o parte pe cealaltă.

La finalul, adaugă pătrunjel verde tocat mărunt.

Cum prepari stufat de miel la ceaun

Pentru varianta de preparare a stufatului la ceaun, după ce rumenești carnea pe ambele părți în uleiul înfierbântat, adaugă vinul și puțină apă. Lasă carnea să fiarbă până când se evaporă alcoolul, apoi transfer-o în alt vas și acoper-o.

Adaugă ceapa și usturoiul și amestecă-le până când se pătrund ușor. Apoi, adaugă pasta de roșii și carnea de miel. Dacă mai este nevoie, mai adaugă puțină apă, să fie carnea ușor acoperită. Mai lasă stufatul să fiarbă 10 minute, apoi poți stinge focul și presară pătrunjelul verde, tocat mărunt.

Vezi multe imagini din timpul preparării stufatului de miel, accesând GALERIA FOTO!

Stufatul de miel poate fi preparat la ceaun sau la cuptor / Shutterstock

Cum prepari mămăliguța pentru stufat de miel la cuptor sau ceaun

Pune apa la fiert, într-un ceaun sau într-o crăticioară. Când apa atinge punctul de fierbere, adaugă o jumătate de lingură cu sare.

Amestecă intens până când sarea se diluează, apoi adaugă 2-3 linguri cu mălai. Amestecă din nou pentru a se desface bine mălaiul în apă și lasă compoziția să atingă punctul de fierbere. Din acest moment, adaugă mălaiul treptat în timp ce amesteci continuu cu o spatulă sau cu un tel, până când mămăliga este fiartă.

Servește deliciosul stufat de miel cald, cu mămăliguță caldă sau rece. Este delicios! Iar dacă adori preparatele cu carne de miel, îți mai oferim și rețeta de cotlete de miel cu ierburi aromatice.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Divertisment
Serena Williams a pozat într-un costum sexy de baie. Corpul sportivei a trecut printr-o transformare neașteptată în ultimul an
Serena Williams a pozat într-un costum sexy de baie. Corpul sportivei pare că a trecut printr-o transformare neașteptată în ultimul an. Fosta jucătoare de tenis a reușit să piardă mai multe kilograme, iar acum...
2
Horoscop
Zodii care sunt mereu sincere. Nativii care nu pot avea secrete față de ceilalți
Există unele zodii care sunt mereu sincere. Acești nativi nu pot avea secrete față de ceilalți. Onestitatea lor îi pune de multe ori într-o lumină favorabilă, însă pot ajunge și să aibă probleme din...
3
Horoscop
Vârstele critice din viața ta, potrivit astrologilor. Care sunt etapele decisive
Indiferent că vorbim despre vise, tipuri de personalitate sau relații, este clar că mișcările planetelor ne influențează viața într-un mod unic. Află care sunt vârstele critice din viața ta, potrivit astrologilor, și vezi ce...
4
Horoscop
Nativii care pot trăi o perioadă de abundență până în noiembrie 2025. Cine sunt zodiile norocoase ale anului
Jupiter, planeta abundenței, este în mișcare directă până în noiembrie 2025. Ai mai jos lista cu nativii care pot trăi o perioadă de abundență până în noiembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele....
5
Horoscop
Cum știi că cineva te înșală, potrivit astrologiei. Idei care te ajută să descoperi adevărul
Cu ajutorul trăsăturilor de personalitate ale fiecărei zodii, putem afla multe lucruri interesante. Cum știi că cineva te înșală, potrivit astrologiei, poți să citești în articolul de mai jos. Există anumite semne care ar...
PARTENERI