Specialiștii în nutriție recomandă consumul fulgilor de ovăz datorită nenumăratelor beneficii pentru sănătatea organismului. Sunt extrem de nutritivi, având un conținut bogat în vitamine, minerale, fibre și antioxidanți. Ovăzul este considerat drept una dintre cele mai sănătoase cereale, mai ales pentru că nu conține gluten.
Consumul fulgilor de ovăz conferă sățietate, dar ajută și la menținerea unei greutăți corporale optime. Are un conținut bogat în beta-glucan, o fibră cu rol în reducerea apetitului. Are și un puternic rol în a reduce colesterolul și ține sub control nivelul glicemiei, datorita conținutului bogat în fibre.
Dacă te-am convins de beneficiile consumul fulgilor de ovăz, urmărește mai jos lista de ingrediente și rețeta pas cu pas pentru a prepara un mic dejun sau o gustare sănătoasă.
Rețetă de mic dejun sănătos – Ingrediente
- 100 gr fulgi de ovăz;
- 150 ml lapte clasic sau lapte vegetal;
- 150 ml apă;
- 1-2 lingurițe cu miere de albine;
- 1 vârf de linguriță cu sare;
- 30 gr fructe uscate( stafide, merișoare, smochine etc.);
- 30 gr nuci sau migdale;
- fructe proaspete, de sezon.
Rețetă de terci de ovăz – Mod de preparare
În mod clasic, terciul de ovăz se servește la mic dejun, dar poți beneficia de gustul lui și în pauza de masă de la serviciu. Important este să-l consumi în prima parte a zilei pentru a beneficia de energia pe care ți-o oferă ingredientele adăugate.
Și tot pentru micul dejun îți mai recomandăm o rețetă de desert din fulgi de ovăz cu iaurt.
Pentru a prepara terciul de ovăz, mai întâi pune laptele într-un vas, la foc mediu. Lasă-l până când atinge punctul de fierbere. În alt vas, pune apa la fiert, las-o să atingă punctul de fierbere și adaugă puțină sare. Amestecă pentru a se dizolva sarea. Redu intensitatea focului, adaugă fulgii de ovăz și lasă-i la fiert până când sunt bine hidratați și absorb toată apa. Adaugă laptele fierbinte și fierbe fulgii de ovăz până când obții o compoziție consistentă.
Vezi mai multe imagini în GALERIA FOTO!
Stinge focul și adaugă fructele uscate. Acoperă vasul și lasă fructele să se hidrateze în minunatul terci de ovăz fierbinte și să-și elibereze aromele. Când terciul se mai temperează, adaugă mierea și amestecă bine pentru a se dilua.
Pune miere în funcție de gust, dar ține cont de faptul că și fructele uscate sunt dulci. Fructele uscate sunt opționale, însă dau gust bun terciului și aduc un aport de vitamine. Nu adăuga miere în terciul foarte fierbinte, pentru a nu-și pierde proprietățile.
În timpul servirii poți adăuga și nuci sau migdale mărunțite, pentru un gust crocant. Mai poți adăuga și fructe proaspete pentru un plus de vitamine și de prospețime. Poți servi deliciosul terci de ovăz cald, dar și rece, în pauza de masă de la serviciu.
Poți opta pentru un tip de lapte vegetal, în special dacă ești la dietă. Laptele de soia poate fi una dintre opțiuni, însă laptele de cocos este mai cremos și mult mai aromat.
Tot pentru un mic dejun sănătos și consistent poți încerca și rețeta de grâu fiert cu nuci și stafide.