Rețeta a apărut prin anul 1474, când locuitorii din Andernach s-au apărat de năvălitorii din Linz am Rhein aruncând în ei cu stupi de albine. În acele timpuri stupii de albine se găseau sub formă de cuiburi mai mici care atârnau de crengile copacilor. Năvălitorii au fost înțepați de albine și au abandonat atacul. Pentru a sărbătorii victoria, brutarii din Andernach au preparat acest delicios desert pe care l-au numit Bienestich – Înțepătură de albină.
Tortul are la bază aluat dospit precum cel de cozonac, dar glazurat la suprafață cu migdale caramelizate cu unt și miere, iar la interior umplut cu cremă de vanilie. Prepară-l și tu urmărind lista de ingrediente de mai jos și modul de preparare pas cu pas.
Tort Bienenstich – Ingrediente
Ai nevoie pentru acest tort de ingrediente pentru blat, ingrediente pentru glazură și ingrediente pentru crema de vanilie.
Pentru blat dospit:
- 500 gr de făină
- 20 gr de drojdie
- 100 gr de zahăr
- 250 ml de lapte cald
- 1 ou
- 100 gr de unt topit
- 1 praf de sare
- 1 plic de zahăr vanilat.
Pentru glazură:
- 200 gr fulgi de migdale
- 100 ml de smântână pentru frișcă
- 50 gr de unt
- 100 gr de zahăr
- 2 linguri cu miere de albine
- 1 plic de zahăr vanilat
Glazura este foarte importantă pentru aspectul final al tortului.
Pentru cremă:
- 4 gălbenușuri
- 150 gr de faina
- 200 gr de zahăr
- 750 ml de lapte
- 1 praf de sare
- 2 lingurițe cu esență de vanilie
- 200 ml de smântână pentru frișcă.
Tort Bienenstich – Mod de preparare
Începe cu prepararea aluatului dospit care necesită un timp scurt de frământare și un timp de dospire. Înainte de a-l introduce în cuptor prepari și glazura pe care o vei aplica deasupra aluatului.
Cum prepari aluat dospit pentru tort
Încălzește laptele și dizolvă în el drojdia și zahărul. Lasă drojdia să se activeze 10-12 minute și pregătește celelalte ingrediente. Topește untul și lasă-l la temperat. Amestecă oul cu zahărul vanilat și sarea.
Pune făina într-un bol și creează o adâncătură la mijlocul ei. Adaugă acolo oul, untul topit și temperat și amestecul de lapte cu drojdie și zahăr. Amestecă bine toate aceste ingrediente cu făina din vas și frământă aluatul până când devine compact și nelipicios. Lasă-l la dospit timp de 30 de minute.
Între timp, pregătește glazura și pornește cuptorul la 200 de grade Celsius.
Pune într-o crăticioară smântâna, untul, zahărul și mierea. Pune crăticioara la foc de intensitate mică spre medie și amestecă până când toate ingredientele solide sunt diluate. Stinge focul și adaugă fulgii de migdale.
Transferă aluatul dospit într-o formă de copt cu diametrul de 25-26 cm. Pune hârtie de copt în interiorul ei. nivelează aluatul la suprafață presându-l cu mâinile. Apoi toarnă deasupra lui glazura cu fulgi de migdale.
Coace blatul pentru 35 de minute, la 200 de grade Celsius, sau până când se rumenește bine la suprafață.
Lasă-l să se răcească bine înainte de a-l secționa și prepară crema de vanilie.
Cum prepari crema pentru tort Bienenstich
Pune într-o crăticioară, așezată pe flacăra aragazului, gălbenușurile, făina, zahărul și un praf de sare. Amestecă bine aceste ingrediente turnând și puțin lapte rece.
Apoi diluează compoziția rezultată cu restul de lapte fierbinte. Fierbe crema amestecând continuu. După ce se îngroașă și clocotește pe margini stinge focul și adaugă esența de vanilie. Lasă crema să se răcească acoperită cu o folie de plastic.
Bate smântâna pentru frișcă până când capătă consistență și încorporeaz-o treptat în crema răcită.
Secționează blatul de tort în două, după răcire și pune crema la mijloc.
Pune tortul la rece pentru 5-6 ore sau cheia peste noapte. Se va porționa mult mai bine după ce blaturile se hidratează de la umiditatea cremei.
Tot din bucătăria germană îți mai oferim și o rețetă de tort de mere Streusel.