Crema de ciocolată se combină armonios cu piersicile din compot, atât din punct de vedere al gustului, cât și al aspectului. Contrastul de culori este cuceritor, iar blaturile tortului sunt răcoroase deoarece sunt însiropate cu siropul de la compot.
Torturile cu fructe se numără vara printre cele mai des preparate deserturi pentru că sunt gustoase și spectaculoase. În celelalte anotimpuri se pot prepara astfel de rețete, folosind fructe congelate sau din compot. Descoperă aici și o rețetă de tort cu cremă de ciocolată și ananas din compot.
În continuare, poți urmări rețeta detaliată a tortului cu ciocolată și piersici din compot.
Tort cu ciocolată și piersici din compot – Ingrediente
Rețeta tortului se compune din trei elemente: blatul de tort, crema de ciocolată cu piersici din compot și glazura de ciocolată. Împarte lista de ingrediente în funcție de aceste elemente.
Pentru blat cu diametrul de 24 cm:
- 6 ouă
- 200 gr zahăr
- 150 gr făină
- 50 gr amidon alimentar
- 2 lingurițe cu esență de vanilie
- un praf de sare.
Pentru crema de ciocolată:
- 300 gr ciocolată cu lapte
- 300 gr frișcă lichidă
- 50 gr unt
- 1 linguriță cu esență de vanilie
- 1 praf de sare
- 900 gr compot de piersici decojite.
Pentru glazură:
- 100 gr ciocolată amăruie
- 100 ml frișcă lichidă.
Tort cu ciocolată și piersici – Mod de preparare
Primul pas constă în prepararea blatului de tort. Acesta are nevoie și de un timp de relaxare după răcire, pentru a-l putea secționa perfect. Recomandat ar fi să-l prepari cu o zi înainte.
Cum prepari blat simplu de tort
Procedează ca la rețeta clasică de pandișpan și începe cu separarea albușurilor de gălbenușuri. Peste albușuri presară și puțină sare. Apoi, amestecă-le folosind mixerul sau un tel, până când devin spumoase. Adaugă treptat zahărul și amestecă continuu, până când obții o bezea fermă.
Înlătură mixerul sau telul și folosește în continuare o spatulă. Adaugă peste bezea gălbenușurile și esența, amestecând ușor cu spatula. Apoi, încorporează făina trecută prin sită împreună cu amidonul, folosind aceleași mișcări delicate pentru a se menține compoziția aerată.
Întinde compoziția pentru blatul de tort în forma tapetată cu hârtie de copt. Pune forma în cuptor și coace blatul pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius. Lasă-l apoi la răcit.
Cum prepari crema pentru tort cu ciocolată și piersici
Pune frișca lichidă într-o crăticioară, la încălzit. Încălzește-o până când devine fierbinte, dar fără a atinge punctul de fierbere, în caz contrat își va pierde proprietățile. Dă cratița deoparte de pe foc și adaugă ciocolata ruptă în bucăți mici. Adaugă și un praf de sare, esența și untul și amestecă energic până când ciocolata și untul se topesc, iar crema este omogenă. Las-o să se răcească la temperatura camerei, apoi pune crăticioara în frigider.
Când este bine răcită, introdu mixerul în cremă și amestecă până când capătă volum și cremozitate.
Cum montezi tortul
După răcire și relaxare secționează blatul de tort în două părți aproximativ egale. Însiroipează ambele părți de blat cu siropul scurs de la compotul de piersici. Așază prima parte de blat pe platoul de tort.
Împarte crema de ciocolată în două părți. Întinde jumătate din prima parte de cremă peste blatul de pe platou. Așază felii de piersici peste ea și întinde peste ele a doua jumătate din cantitatea de cremă.
Adaugă a doua parte de blat și preseaz-o ușor peste cremă. Apoi îmbracă tortul de jur împrejur și deasupra cu a doua parte de cremă. Oprește 3-4 linguri de cremă și pentru decor.
Pune deliciosul tort cu ciocolată și piersici din compot în frigider pentru aproximativ o oră. Înainte de a-l scoate, prepară glazura de ciocolată.
Topește ciocolata în frișca încălzită, cum ai procedat și pentru cremă. Amestecă energic pentru omogenizare. Întinde glazura de ciocolată fierbinte deasupra tortului și las-o să se prelingă și pe laterale.
Lasă glazura să devină fermă, apoi decorează tortul cu felii de piersici și crema oprită.
Pune tortul la rece pentru 2-3 ore pentru a se secționa uniform, îar pentru data viitoare când mai vrei să prepari un tort, îți recomandăm rețeta de tort Doboș.