Rețeta tortului Napoleon a fost creată pentru a sărbători victoria Rusiei împotriva lui Napoleon Bonaparte, din anul 1812. La celebrarea a 100 de ani de la victorie, au fost realizate și servite sute de porții din celebrul tort.
Acest tort este un desert fin și elegant, datorită straturilor foietate, combinate perfect cu o cremă ușor cursivă și delicioasă.
A devenit foarte popular în toate bucătăriile lumii, iar dacă dorești să-l prepari și tu, îți oferim mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas.
Tort Napoleon regesc – ingrediente
Acest tort este compus din mai multe straturi realizate din foi subțiri de aluat fraged si crema de vanilie.
Pentru 12 foi de aluat cu diametrul de 24 cm:
- 2 ouă de mărime medie
- 400 gr de unt cu peste 82% grăsime
- 800 gr de făină
- 3 linguri de coniac
- 1 lingură de oţet
- 150 ml de apă rece
- 1 linguriță de sare.
Pentru crema de vanilie:
- 8 gălbenușuri de ouă medii
- 1500 ml de lapte
- 300 gr de zahăr
- 200 gr de făină
- 250 gr de unt cu 82 % grăsime
- 2 lingurițe cu esență de vanilie
- 1 praf de sare.
Rețetă de Tort Napoleon regesc – Mod de preparare
Începe cu prepararea aluatului pentru foile fragede, care necesită un timp de frământare și un timp de relaxare. Aluatul se împarte și se formează foi subțiri, care se coc în tavă.
Cum prepari aluat pentru foi fragede
Pune cele două ouă într-un bol și amestecă-le cu sarea, până când devin spumoase. Adaugă coniacul, oțetul și apa rece, în timp ce amesteci intens până la omogenizarea compoziției.
Pune făina trecută prin sită într-un bol mai mare. Adaugă untul rece, tăiat în cuburi și amestecă ingredientele cu vârfurile degetelor, până când rezultă niște firimituri mai mari. Adaugă compoziția de ouă și omogenizează rapid, obținând un aluat de textură moale, dar nelipicios.
Scoate aluatul pe masa presărată cu făină și modelează-l sub formă de rulou. Împarte-l în 12 părți, aproximativ egale și dă-le forme sferice. Așază o folie peste ele și pune-le la rece pentru 30 de minute.
Cum formezi și coci foi subțiri pentru tort Napoleon regesc
Pornește cuptorul la 180 de grade.
Scoate pe masa de lucru câte o bucată de aluat de la rece. Cu ajutorul sucitorului întinde-o într-o foaie subțire. Așază hârtie de copt în cea mai mare tavă a cuptorului și pune foaia de aluat în ea. Cu ajutorul unui inel metalic de 24 cm diametrul, decupează un cerc din foaia de copt.
Înțeapă foaia cu o furculiță din loc în loc, pentru a nu se deforma în timpul coacerii. Mai pune o foaie în tavă, în colțul opus și la fel, decupeaz-o.
Coace foile împreună cu marginile decupate, până când se rumenesc frumos. Marginile le vei folosi la decorarea tortului.
Procedează în același mod cu toate cele 12 foi.
Cum prepari crema de vanilie
Pune laptele într-un vas așezat pe flacăra aragazului. Într-un bol, amestecă gălbenușurile cu un praf de sare. Adaugă zahărul și amestecă până când obții o compoziție spumoasă. Adaugă făina desfăcută în puțin lapte rece și omogenizează amestecul.
Restul de lapte, îl adaugi fierbinte, amestecând intens. Transferă compoziția într-o cratiță și fierbe-o la foc de intensitate medie, amestecând continuu.
Când crema de vanilie capătă consistență, ridică vasul de pe foc și adaugă untul tăiat în cuburi. Amestecă până când acesta se topește și se omogenizează crema. Adaugă și vanilia. Apoi, acoperă crema cu o folie alimentară, la contact și las-o să se răcească bine.
Cum montezi tort Napoleon regesc
Pune prima foaie de aluat pe platoul de tort. Întinde peste ea două-trei linguri din crema de vanilie. Apoi așază a doua foaie și apas-o ușor. Întinde iar două-trei linguri de cremă și repetă pașii până când se termină foile de aluat. Cu ultima parte din cremă, decoreză tortul de jur împrejur și deasupra. Iar peste cremă, presără firimituri din decupajele de la foile coapte.
Lasă tortul la rece 5-6 ore sau de pe o zi pe alta.
Decorează-l frumos cu fructe și porționează-l cu un cuțit cu vârful ascuțit și lama subțire. Va arăta spectaculos atât întreg cât și în secțiune. Iar pentru data viitoare, când te hotărăști să mai prepari tort, îți oferim o rețetă de tort de clătite imperiale din albușuri.