Dacă vrei să îți mărești aportul de fibre din dieta ta zilnică, ți-am pregătit câteva opțiuni delicioase cu care le poți înlocui. Sfaturile nutriționiștilor te vor ajuta să uiți de monotonie, să îți diversifici farfuriile și să atingi necesarul zilnic recomandat.
7 carbohidrați cu mai multe fibre decât orezul brun
Există multe opțiuni delicioase de alimente bogate în fibre care diferă de orezul brun în ceea ce privește culoarea, aroma și aportul nutritiv adus organismului. O dietă bogată în fibre are multe beneficii pentru sănătate.
Specialiștii în nutriție recomandă consumul de fibre deoarece este asociat cu un risc scăzut de a dezvolta diabet, boli de inimă sau deficiențe ale sistemului imunitar.
„Fibrele acționează ca o mătură care curăță sistemul pentru a te ajuta să elimini toxinele din organism. Ele pot ajuta la eliminarea colesterolului din organism pentru a îmbunătăți sănătatea inimii.”, spune dieteticianul Sheri Gaw, potrivit Eating Well.
O porție de o jumătate de ceașcă de orez brun conține aproximativ 2 grame de fibre. Iată câteva alimente care conțin mai multe fibre decât orezul brun.
Fasole neagră
Leguminoasele sunt surse importante de fibre. O jumătate de cană de fasole neagră are aproximativ 9 grame de fibre. Nutriționiștii sunt de părere că o dietă echilibrată care include fasole neagră este asociată cu un risc mai scăzut de hipertensiune arterială, diabet de tip 2 și alte afecțiuni inflamatorii.
Cartofi dulci
Pe lista celor 7 carbohidrați cu mai multe fibre decât orezul brun se află și cartofii dulci. Sunt cu atât mai recomandați și accesibili în această perioadă, ținând cont că este sezonul lor. Cartofii dulci sunt extrem de nutritivi și au 4 grame de fibre pentru fiecare porție de jumătate de ceașcă de piure de cartofi, de exemplu.
De asemenea, cartofii dulci conțin amidon și compuși bioactivi precum carotenoizii, un antioxidant care joacă un rol în reducerea riscului de boli cronice și degenerative.
Consumul de cartofi dulci a fost asociat cu prevenirea acțiunii stresului oxidativ în organism și reducerea inflamației. Poți înlocui ușor orezul brun cu cartofi dulci în supe, tocănițe, garnituri și chiar și salate.
Orzul
Orzul face parte tot din familia cerealelor integrale, dar conține mai multe fibre decât orezul brun. O porție de o jumătate de ceașcă de orz fiert are 3 grame de fibre. Orzul conține un tip vâscos de fibre solubile cunoscut sub numele de beta-glucan, care ajută la reducerea colesterolului LDL din organism.
De asemenea, prin intermediul acțiunii sale, contribuie la prevenirea reabsorbției de colesterol în timpul digestiei. Fibrele din orz ajută la scăderea nivelului de zahar din sânge după masă. Fitonutrienții din orz pot ajuta, de asemenea, la menținerea unui echilibru sănătos al microbiomului intestinal.
Quinoa
Quinoa este tot o cereală integrală, care conține mai multe fibre și proteine decât orezul brun. Practic, quinoa este o sămânță, însă din punct de vedere nutrițional este considerată cereală integrală fără gluten și o sursă completă de proteine.
O porție de o jumătate de ceașcă de quinoa gătită are aproximativ 2,6 g de fibre. Alături de fibre, quinoa are mulți compuși bioactivi cu proprietăți antioxidante și anticancerigene. Poți înlocui orezul brun cu quinoa în rețete delicioase de supe, tocănițe sau salate.