Având în vedere că organismul este alcătuit în medie din 60% apă (deși această cantitate variază de la persoană la persoană), are nevoie de H20 pentru a funcționa în parametrii optimi. Ai nevoie de mai mult de două mâini pentru a număra numărul de lucruri minunate pe care apa le face în corpul tău, dar unele dintre sarcinile sale principale includ eliminarea toxinelor, reglarea temperaturii corpului, lubrifierea articulațiilor și îmbunătățirea sănătății celulare, țesuturilor și organelor, spune Tamika Henry, medic de familie certificat de consiliu și fondator al Institutului de Sănătate Unlimited din Pasadena, California.
Alte sarcini includ producția de salivă, digestia adecvată și livrarea de oxigen în tot corpul.
7 semne că ești deshidratată
Pe parcursul zilei, corpul folosește și pierde în mod natural apă. Prin urmare, e nevoie să te bazezi pe surse externe pentru a completa în mod corespunzător nivelul de apă. Când pierzi mai multă apă decât consumi, ești considerată deshidratată.
Dar probabil că nu urmărești dacă ești deshidratată ținând cont de aportul și debitul de apă. Cel mai adesea aștepți până când îți este sete. Iată însă ce spun medicii: „Dacă ți-e sete, ești deja ușor deshidratat”, spune dr. Henry.
Deși setea este cel mai frecvent semnal de deshidratare și ar trebui să-l asculți neapărat, există câteva alte moduri, mai puțin evidente, care îți spun că ai nevoie de apă, inclusiv câțiva markeri mentali și emoționali care te pot ajuta dacă înveți să-i descifrezi la timp.
Ai respirație urât mirositoare
Respirația urât mirositoare are multe cauze, inclusiv deshidratarea. De ce? Deoarece saliva are proprietăți antibacteriene, iar crearea salivei necesită apă. Când ești deshidratată, producția de salivă scade, deoarece corpul tău trebuie să facă un triaj de hidratare și să redirecționeze fluidele către locațiile sale cu prioritate mai mare.
„Abilitatea de a lupta împotriva germenilor care provoacă mirosuri în gură ar putea să nu fie eficientă când ești deshidratată, cauzând respirația urât mirositoare”, explică Shyamala Vishnumohan, PhD, director de alimentație și nutriție și dietetician prenatal certificat la One to One Consulting în Perth, Australia.
Îți este foame
În primul rând, este foarte posibil să îți fie foame, caz în care, e timpul să mănânci. Dar există momente în care observi că ai poftă de ceva sărat și se pare că acela este momentul când îți este cu adevărat sete, spune dr. Henry. Este important să acorzi o atenție deosebită corpului și să înveți diferența. Data viitoare când ți-e foame, dar nu știi sigur de ce pentru că ai mâncat de puțin timp întreabă-te: „Sunt deshidratată?”.
Bea un pahar cu apă și așteaptă aproximativ 15 minute. „De multe ori, oamenilor le este sete și nu se confruntă cu nevoia reală de a mânca”, spune ea. Și atenție, s-ar putea să îți fie sete și foame. Așa că, bea un pahar cu apă și ia o gustare satisfăcătoare.
Te doare capul
Nu există o explicație sigură pentru care apar dureri de cap atunci când ești deshidratată, dar experții au câteva bănuieli. „O teorie implică receptorii de durere din creier care sunt atașați de meninge, straturile de membrană care îți protejează creierul și măduva spinării”, spune dr. Henry.
Deshidratarea poate duce la deplasarea lichidului din creier, punând presiune asupra meningelor și stimulând receptorii durerii, ca rezultat. Acea durere de cap este un posibil indiciu că ai sta prea mult timp fără să bei apă.
Nu te mai poți concentra
Dacă întâmpi probleme de concentrare, ar trebui să bei puțină apă. „Deshidratarea poate duce la lipsa capacității de concentrare. E poate provoca probleme pe termen scurt în îndeplinirea sarcinilor legate de abilitățile motorii și vizuale”, spune dr. Henry. Chiar și deshidratarea ușoară poate provoca probleme cognitive, motiv pentru care ea recomandă să îți setezi alarme pe tot parcursul zilei pentru a nu uita să te hidratezi.
De asemenea, ai aici o listă cu băuturi care duc la apariția durerilor de cap.
Ești constipată
Constipația este o problemă supărătoare care îți poate da bătăi de cap. Printre principalii vinovați ai constipației se află deshidratarea. Apa ajută digestia, spune dr. Henry. În cele din urmă, este una dintre cele mai utile chei pentru a menține lucrurile în mișcare și regulate.
Câtă apă ar trebui să bei
Cercetările au descoperit că „nu există un necesar zilnic de apă pentru o anumită persoană”. Nu este ușor să spui exact cât ai nevoie, deoarece depinde cu adevărat de o serie de factori, inclusiv dimensiunea și compoziția corpului, nivelul de activitate fizică, climă și dieta.
Dacă petreci timp pe într-o zonă cu temperaturi ridicate sau efectuezi exerciții fizice intense, de exemplu, va trebui să înlocuiești lichidele pierdute prin transpirație cu o cantitate mai mare de apă.
Probabil ai auzit indicația de a bea aproximativ opt pahare de apă pe zi. Dar nu există dovezi științifice care să concluzioneze că aceste recomandări sunt regula standard pentru fiecare individ, spune Vishnumohan.
În loc să te chinui cu numărarea paharelor, încearcă să bei apă în mod regulat pe tot parcursul zilei. E important să asculți cu atenție indicațiile corpului tău. Amintește-ți că multe alimente și băuturi contribuie și ele la starea de hidratare. Obiceiurile de hidratare ale lui Vishnumohan, de exemplu, includ să savurezi o ceașcă de cafea dimineața și o ceașcă de ceai seara. Să mănânci cinci porții de legume și două porții de fructe în fiecare zi. Să bei cel puțin un pahar de apă la fiecare masă e la fel de important.