În cazul în care nu oferi creierului tău nutrienții necesari, acesta va suferi. În acest material îți vom explica de ce este atât de important să te concentrezi pe o dietă echilibrată și cum te poate ajuta la menținerea funcționării optime a creierului tău.
Acizii grași Omega-3 mențin sănătatea creierului
Trebuie să recunoaștem, cu toții căutăm cele mai eficiente metode pentru a ne menține în formă. De asemenea, este posibil ca imaginea că îmbătrânești pe zi ce trece să îți dea fiori. De aceea, este extrem de important să te ocupi de sănătatea sistemului tău nervos.
Pentru a preveni un posibil declin cognitiv, specialiștii din domeniul nutriției îți explică ce trebuie să faci pentru a-ți menține creierul sănătos. Creierul are nevoie de o varietate de nutrienți pentru a funcționa corect. Printre aceștia se află vitamine, minerale, aminoacizi și acizi grași.
Acizii grași Omega-3 sunt grăsimi polinesaturate care îndeplinesc funcții importante în organismul tău. Corpul uman nu poate produce o cantitate suficientă de Omega-3 pentru a trăi, așa că vei avea mereu nevoie să suplimentezi aportul, scrie Cleveland Clinic.
Acizii grași Omega-3 mențin sănătatea creierului și sunt molecule chimice sub formă de lanț, alcătuite din atomi de carbon, oxigen și hidrogen. Aceștia au capacitate de a îngriji sănătatea inimii, reduc inflamațiile din organism și promovează îmbunătățirea sănătății mintale.
Ce spun studiile
Înainte de a începe ora de biologie, trebuie să clarificăm faptul că acizii grași Omega-3 sunt componente critice ale membranei celulare. Așadar, acest lucru se traduce prin menținerea funcționării creierului și facilitarea comunicării dintre celule.
Deși cercetătorii au fost de acord că un număr tot mai mare de dovezi sugerează beneficiile suplimentării dietei cu suplimente de omega-3 pentru a susține sănătatea creierului și a proteja împotriva neurodegenerării la adulții în vârstă, metodele și măsurile au variat în fiecare studiu.
Acizii grași Omega-3 mențin sănătatea creierului și au multe beneficii potențiale pentru sănătatea cardiovasculară. Printre cele mai importante, este că ajută la scăderea nivelului de trigliceride.
Prea multe trigliceride în sânge vor crește riscul de ateroscleroză. Mai mult decât atât, poate crește inclusiv riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral, scrie EatingWell.com.
Cercetările făcute asupra impactului acizilor grași Omega-3 arată că pot reduce riscul apariției de cheaguri de sânge, boala Alzheimer, degenerescență musculară și anumite forme de cancer, inclusiv cel de sân.
Recomandări privind aportul de Omega-3
Nutriționiștii recomandă consumul de pește gras, precum somonul de cel puțin două ori pe săptămână. În cazul femeilor, este esențial ca acestea să primească un aport de 1,2 grame de Omega-3 pe zi. În același timp, bărbaților le este recomandată o doză de 1,6 grame pe zi de Omega-3.
Acestea sunt date furnizate de American Heart Association și pot varia în funcție de diferiți factori. Alimentația echilibrată este primul pas spre o viață mai sănătoasă. De asemenea, nivelul de energie pe care îl ai în fiecare zi diferă în funcție de starea ta de spirit. De aceea, nutriționiștii recomandă și un stil de viață activ.
Uite cum poți prepara file de somon cu cartofi dulci la cuptor pentru a te bucura de acizii grași omega-3 de care ai nevoie.