Este foarte ușor să consumi alimente care să îți dea peste cap nivelul optim al colesterolului din organism. Așadar, este esențial să cunoști care sunt cele mai bune alimente pe care le poți consuma pentru a menține colesterolul la nivelul normal. Fructele, legumele proaspete și cerealele integrale fac parte dintr-o alimentație sănătoasă pentru organismul tău.
Alimente care mențin scăzut nivelul colesterolului
Pentru a nu risca să dezvolți probleme ale sistemului vascular, este esențial să să ai o dietă bazată pe alimente prietenoase pentru tine și colesterolul tău. Nu este indicat să ai nici o alimentație formată doar din produse care să mențină prea scăzut nivelul de colesterol din corp. Important este, așadar, să fii echilibrată.
Schimbarea dietei și consumul responsabil de alimente care mențin scăzut nivelul colesterolului este esențială pentru a îmbunătăți cantitatea de grăsimi din sânge, explică Harvard Health Publishing. De asemenea, anumite alimente au capacitatea de a reduce nivelul de colesterol în moduri diferite. Unele livrează fibre solubile în sistemul digestiv, în timp ce altele oferă grăsimi polinesaturate care scad imediat nivelul de colesterol.
Ovăzul
Pentru a reduce cu pași mici și siguri colesterolul din organism, este recomandat să consumi ovăz. La micul dejun, un bol cu fulgi de ovăz sau cereale pe bază de ovăz îți vor oferi fibrele solubile de care ai nevoie. De asemenea, pentru a diversifica meniul, poți adăuga o banană sau câteva felii de căpșuni.
Merele și citricele
Atât fructele cât și legumele trebuie servite în 4-5 porții pe zi, scrie NDTV.com. Merele și citricele sunt bogate în pectină și fac parte din lista cu alimente care mențin scăzut nivelul colesterolului din corp. Aceasta este un tip de fibră solubilă care poate reduce nivelul de colesterol din corp.
De asemenea, mulțumită acestor alimente, nu vei mai avea probleme nici cu digestia. Merele, spre exemplu, pot fi folosite cu încredere pentru a ameliora constipația.
Fasolea
Boabele de fasole se încadrează și ele în lista cu alimente care mențin scăzut nivelul colesterolului. Fasolea este considerată drept cea mai bună sursă de proteină vegetală. Este extrem de bogată în calciu, fier și fibre solubile care scad colesterolul din sânge.
Organismul digeră într-o perioadă mai lungă de timp fasolea, motiv pentru care vei avea senzație de sațietate pentru mai mult timp. De asemenea, fasolea poate fi folosită inclusiv dacă vrei să pierzi în greutate.
Peștele gras
Peștele conține grăsimi sănătoase, precum Omega-3. De aceea, un consum regulat de 2-3 ori pe săptămână te va face să te simți mai bine. Acest aliment poate să scadă nivelul de colesterol din sânge. Acizii grași esențiali reduc trigliceridele din sânge și protejează sistemul vascular.
Nucile
O porție de aproximativ 50 de grame de nuci, alune sau migdale sunt benefice pentru sănătatea ta. Această cantitate este suficientă pentru ca oleaginoasele să reducă nivelul de colesterol cu 5%. De asemenea, acestea protejează inima și sunt foarte sănătoase. În plus, nucile sunt cunoscute și pentru beneficiile lor asupra sistemului nervos. Specialiștii recomandă ca pentru a consuma alimente care mențin scăzut nivelul colesterolului, trebuie să înlocuiești untul cu uleiuri vegetale.