Aluatul pentru brioșe face parte din categoria aluaturilor dospite, precum cel pentru cozonac. Însă nu necesită un timp de dospire îndelungat, iar modelarea brioșelor se face ușor, nu necesită tehnici complexe. Pentru umplerea aluatului, este necesar să folosești ciocolată de calitate și unt de calitate. Cu siguranță vei adora aceste brioșe, a căror rețetă ți-o oferim în cele ce urmează.
Brioșe din aluat rulat cu ciocolată – Ingrediente
Ingredientele folosite pentru delicioasele brioșe sunt simple și la îndemână, le deții deja în cămară și în frigider.
Pentru aluat:
- 500 gr de făină
- 2 gălbenușuri
- 125 gr de zahăr
- 250 ml de lapte
- 150 ml de ulei
- 7 gr drojdie uscată
- coaja de la o lămâie
- 2 lingurițe cu esență de vanilie
- 1/4 linguriță sare
- 1 gălbenuș + 1 linguriță de lapte pentru uns.
Pentru umplut:
- 400 gr de ciocolată amăruie
- 100 gr de unt cu 82 % grăsime
- 30 ml de lapte.
Brioșe din aluat rulat cu ciocolată – Mod de preparare
Începe cu aducerea pe masa de lucru a ingredientelor pentru aluat. Lasă-le 30-40 de minute să se încălzească la temperatura camerei, așa cum procedezi și ]n cazul rețetei de cozonac.
Cum prepari aluatul pentru brioșe
Pune făina într-un bol, dar nu înainte de a o trece prin sită. Creează o adâncitură la mijlocul ei și pune acolo drojdia uscată și o lingură de zahăr.
Încălzește laptele și toarnă puțin peste drojdie și zahăr. Amestecă-le bine, apoi acoperă bolul și lasă-l așa timp de10 minute, să se dezvolte drojdia.
În acest interval de timp, încălzește și uleiul, iar zahărul amestecă-l cu laptele cald, până la diluare. Amestecă și gălbenușurile cu sarea și diluează-le cu laptele călduț. adaugă și esența de vanilie și coaja de lămâie răzuită fin.
Peste drojdia dezvoltată adaugă treptat compoziția de gălbenușuri cu lapte, alternând cu uleiul încălzit. Amestecă bine totul, încorporând și făina din bol. Păstrează o mică parte din ulei pentru a unge masa de lucru cu el.
Frământă aluatul până când devine compact, dar nelipicios. Acoperă bolul și lasă aluatul la dospit 30 de minute.
Descoperă și o rețetă de aluat foietaj preparat în casă.
Cum formezi și coci brioșe din aluat rulat cu ciocolată
Topește ciocolata cu untul într-o crăticioară, în care adaugi și laptele. Amestecă bine, până când compoziția este omogenă.
Întinde aluatul pe masa unsă cu ulei într-o foaie dreptunghiulară, mai mare. Folosește sucitorul de aluaturi.
Împarte foaia în trei părți egale, pe lungime, iar pe partea de la mijloc întinde ciocolata topită și răcită. Împachetează celelalte două părți de aluat peste partea cu ciocolată. Pachetul de aluat mai împachetează-l odată, aducând marginile la centru, apoi îndoaie aluatul pe jumătate.
Trece cu sucitorul de aluatul peste pachetul format, până când obții din nou o foaie dreptunghiulară. Secționează foaia de aluat în două și rulează cele două jumătăți, separat.
Din rulourile obținute, taie bucăți de 3-4 cm lungime. Așază-le în forme de brioșe, unse cu puțin ulei. Mai lasă-le 10-15 minute la odihnit, timp în care încălzești cuptorul la 180 de grade Celsius.
Unge brioșele cu ou la suprafață și coace-le pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius. Lasă-le să se răcească, decorează-le cu zahăr și servește-le alături de cei dragi.
Și dacă îți plac astfel de deserturi, îți mai oferim și o rețetă de muffins cu nutella, mai simple, dar foarte delicioase.