Totuși, este bine să bei câte un smoothie în fiecare zi? Dieteticienii au detaliat avantajele și dezavantajele smoothie-urilor. Nu mai e decât un pas ca să știi excat cât de bune sunt pentru organism.
Ce se întâmplă cu corpul tău când bei un smoothie în fiecare zi
Un smoothie este o băutură groasă servită rece. Cel mai frecvent e făcută cu un amestec de fructe și legume. De obicei se începe cu o bază lichidă, cum ar fi apă, lapte sau lapte vegetal, iar toate ingredientele sunt făcute piure într-un blender.
Există sute de rețete de smoothie, fiecare cu un amestec diferit de ingrediente. Iată, totuși, câteva dintre cele populare beneficii ale acestor băuturi grozave.
Doar o privire la ingredientele găsite în smoothie-uri și este evident că acestea vin cu unele beneficii pentru sănătate.
Conțin o mulțime de nutrienți
Majoritatea smoothie-urilor sunt de obicei pline cu o varietate de fructe, legume și alte ingrediente nutritive. „Acest lucru înseamnă că puteți încorpora cu ușurință o gamă largă de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți în dieta voastră într-o formă convenabilă, ușor digerabilă”, spune Crystal Scott, dietetician.
Sunt ușor de făcut și ușor de transportat
Scott spune că smoothie-urile bine echilibrate sunt o modalitate ușoară de a consuma o gustare hrănitoare dacă ai un stil de viață haotic. De asemenea, pot fi făcute rapid sau cumpărate cu ușurință.
Te ajută să consumi mai multe fructe și legume
Sunt puțini oameni care au cantitatea potrivită de fructe și legume în dieta lor. Cu ajutorul unui smoothie, probabil că te vei apropia mai mult de a consuma cele cinci până la șapte porții de fructe și legume de care ai nevoie în fiecare zi, spune Kim Shapira, dietetician din Los Angeles și autoarea cărții This Is What You. Numeroase studii arată că o dietă bogată în fructe și legume poate reduce riscul de boli cronice. Printre cele mai frecvente sunt bolile de inimă și diabetul.
Ajută la îmbunătățirea sănătății digestive
Bacteriile din intestin se dezvoltă pe bază de fibre și poți obține fibre numai din plante. Potrivit unui articol din 2018 publicat în jurnalul Systems al Societății Americane de Microbiologie, oamenii care mănâncă 30 sau mai multe alimente vegetale diferite pe săptămână pot avea un microbiom intestinal mai divers decât cei care mănâncă 10 sau mai puține.
Cu un smoothie din plante vei consuma o cantitate bună de fibre. Acestea ajută digestia și promovează un intestin sănătos, spune Scott. „Amestecarea fructelor și legumelor distruge structura lor celulară. Organismul tău poate absoarbi mai ușor nutrienții”, adaugă ea.
Poate ajuta la gestionarea greutății
Nu numai că smoothie-urile pot fi controlate în funcție de porție. Cele bine echilibrate te pot ajuta să te simți sătulă mai mult timp. În acest fel reduci probabilitatea de a avea multe gustări între mese. În plus, „densitatea de nutrienți a smoothie-urilor poate ajuta la satisfacerea nevoilor nutriționale ale corpului, reducând potențial pofta de gustări nesănătoase”, spune Scott.
Posibilele dezavantaje ale smoothe-urilor
Cu toate beneficiile de mai sus, s-ar putea să te surprindă să auzi că există câteva dezavantaje ale smoothie-urilor.
Scott spune că caloriile se pot adăuga rapid în funcție de ceea ce conține un smoothie și multe dintre ele pot proveni din zaharuri adăugate. Asociația Americană a Inimii recomandă oamenilor să-și limiteze aportul de zahăr adăugat la cel mult 6 până la 9 lingurițe sau 25 până la 36 de grame pe zi, în funcție de sexul lor.
Dacă smoothie-ul nu conține proteine, fibre și grăsimi sănătoase, s-ar putea să-ți fie foame la scurt timp după ce l-ai băut. Acest lucru te poate face mai ușor să mănânci în exces. „Este nevoie de aproximativ 15 minute pentru ca o conversație să aibă loc între stomac și creier că ești plin”, spune Shapira. Mâncatul rapid înseamnă că s-ar putea să mai ai loc în stomac, crescând șansele de a mânca în exces.