Intermittent fasting sau postul intermitent este un stil de viață deloc complex, care ajută corpul să-și regleze greutatea, în funcție de nevoile sale. Mai precis, postul intermitent înseamnă că nu vei mânca nimic, timp de un anumit număr de ore pe zi.
Ce se întâmplă în corpul tău când ții post intermitent
Postul intermitent este un tip de plan alimentar care alternează între alimentație și post, în funcție de un program regulat, stabilit de o persoană avizată în domeniul nutriției. Este esențial să cunoști ce înseamnă să ții post intermitent pentru a reuși să te familiarizezi cu acest fenomen și pentru a avea rezultatele cele mai bune.
Reducerea semnificativă a caloriilor va avea un impact important asupra sănătății corpului tău, în funcție de nevoile tale, scrie Eating Well. Este vorba despre un plan alimentar restrictiv, destul de greu de urmat în funcție de fiecare persoană în parte.
Cercetătorii din domeniul nutriției au convenit că există mai multe variante de post intermitent. Acestea se pot alterna în funcție de nevoile fiecărei persoane. Spre exemplu, poți să postești timp de 16 ore pe zi, urmate de o perioadă de 8 ore pe zi în care poți consuma alimentele din dieta ta deja setată.
Așadar, există anumite stări pe care o să le resimți, motiv pentru care este important să știi ce se întâmplă în corpul tău când ții post intermitent:
Ți se va face foame
Corpul tău a fost obișnuit să consume un anumit număr de calorii pe zi, în anumite momente ale zilei. De aceea, postul intermitent va pune în dificultate organismul cu privire la acest aspect.
În situația în care vei întârzia semnificativ aportul alimentar, nivelul glicemiei tale va scădea și vei simți senzația de foame. De aceea, este foarte probabil să te simți și iritată pentru o anumită perioadă de timp.
Din fericire, corpul uman va avea o capacitate extrem de rapidă de a se adapta la aceste schimbări, scrie Johns Hopkins Medicine.
O variantă mai prietenoasă, de început, ar putea fi amânarea micului dejun. Astfel, vei putea obține o tranziție mai ușoară în ceea ce privește intermittent fasting.
Nivel scăzut de insulină
Insulina este un hormon care se produce în pancreas. Acesta este eliberat după masă, ca răspuns al creșterii nivelului de zahăr din sânge. Insulina are rolul de a „debloca” celulele din mușchi și ficat și a împinge glucoza din sânge în aceste celule.
Astfel, se oferă organismului energia de care are nevoie pe tot parcursul zilei. În cazul în care apelezi la postul intermitent, cantitatea de insulină va scădea. Astfel, acest factor reprezintă un ajutor în arderea grăsimilor și scade riscul de a dezvolta anumite boli.
Sănătatea metabolică se îmbunătățește
Încă un motiv pentru care este important să știi ce se întâmplă în corpul tău când ții post intermitent este reprezentat de impactul asupra metabolismului.
Un astfel de plan alimentar poate fi util pentru persoanele cu diabet sau cele care suferă de ficat mărit. Scăderea în greutate și gestionarea colesterolului sunt doar câteva dintre beneficiile postului intermitent.
Posibil să apelezi la obiceiuri nesănătoase
Mulți experți din domeniul sănătății au o preocupare constantă în ceea ce privește o alimentație haotică. Restrângerea unei game largi de alimente cu care ai obișnuit corpul timp de atâția ani ar putea crește riscul unei supraalimentări. De asemenea, este posibil ca poftele de dulce sau foamea să acapareze gândirea unei persoane care ține post intermitent.
Specialiștii explică ce înseamnă să ții post intermitent pentru a înțelege mai bine care sunt factorii principali la care te expui. Hidratarea și consumul de proteine și fibre este extrem de important. Astfel, te vei bucura de un plan alimentar care să funcționeze corespunzător.