Luna octombrie este luna în care dovleacul este vedetă printre darurile minunate ale toamnei. Iar dovleacul copt este cel mai simplu mod de a te bucura de un desert gustos și sănătos.
Se prepară extrem de simplu și nu necesită multe ingrediente. Îl poți îndulci după gust cu miere sau cu sirop de arțar, pentru a-l servi într-un mod cât mai sănătos. Este timpul să profiți din plin de beneficiile dovleacului asupra sănătății organismului. Citește aici care sunt beneficiile consumului de dovleac pentru sănătate.
Dovleacul copt este delicios atât servit ca desert cât și inclus în diferite preparate sărate. Îl poți transforma rapid într-o supă cremă plină de savoare și culoare. Dar îl poți include și în diferite garnituri sau aperitive. Vezi aici cum poți prepara o delicioasă supă cremă de dovleac copt. Iar mai jos, îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari preparării celui mai delicios dovleac copt.
Ingrediente necesare pentru cel mai bun dovleac copt la cuptor
- 1 dovleac turcesc, mare
- 3-4 batoane de scorțișoară
- 1 lingură cu ulei de măsline
- 2-3 linguri cu sirop de arțar
- semințe de susan, opțional
- miere sau sirop de arțar pentru servit.
Mod de preparare pentru rețeta celui mai bun dovleac copt
Spală bine coaja dovleacului, șterge-o, apoi taie dovleacul pe jumătate. Cu o lingură, scobește nervurile cu semințe din interiorul celor două jumătăți de dovleac. Semințele le poți coace în tigaie, presărate cu sare.
Taie cele două jumătăți de dovleac în câte 4-5 felii grosiere. Pune hârtie de copt în tava mare a cuptorului și așază feliile de dovleac. Printre acestea, așază și batoanele de scorțișoară, unse ușor cu ulei de măsline. Acesta le ajută să-și degaje mai bine aroma în timpul tratamentului termic. Poți presăra și pudră de scorțișoară peste feliile de dovleac, dar vei influența culoarea acestora.
Pornește cuptorul la 200 de grade Celsius și introdu tava cu feliile de dovleac pe raftul din mijloc. Coace cel mai bun dovleac copt la cuptor pentru 40-50 de minute, în funcție de cât de matur este acesta.
Pe la jumătatea timpului, întoarce feliile de dovleac de pe o parte pe cealaltă. Iar în ultimele 10 minute, unge feliile de dovleac cu sirop de arțar și presară semințe de susan peste ele. Acest pas este opțional, dar vei obține un gust și un aspect mai interesante.
Poți testa aceste recomandări doar pe câteva felii de dovleac. Pe celelalte lasă-le simple, pentru ca gustul să îți amintească de copilărie. Bunica nu avea pe atunci nici sirop de arțar și nici semințe de susan, dar înnobila gustul dovleacului cu miere naturală de albine.
Dovleacul copt este delicios servit atât cald, cât și rece.
Și dacă îți mai rămân 2-3 felii din cel mai bun dovleac copt la cuptor, poți prepara din ele o rețetă de tartă cu dovleac copt și nuci. Este și delicioasă și spectaculoasă, cucerește atât papilele cât și privirile.