Cerealele reprezintă un grup de alimente bogate în proteine care pot conține aceeași cantitate de proteine precum ouăle sau lactatele. Cu toate acestea, acest grup este mai rar întâlnit pe listele de alimente comparativ cu leguminoasele sau carnea.
Cereale bogate în proteine
Proteina este elementul de bază al tuturor țesuturilor din organism, de la mușchi și păr, până la organe sau sânge. Din acest motiv este un nutrient atât de apreciat și recomandat de către specialiști. Cerealele bogate în proteine sunt cele care conțin peste 4 grame de proteine pe cană după ce sunt gătite.
„Cerealele integrale adaugă mai multe fibre și nutrienți în dieta ta zilnică, datorită conținutului ridicat de vitamina B, cum ar fi tiamina sau folatul.”, spune dieteticianul Alexis Law.
Vitaminele B sunt cruciale pentru funcționarea sistemului nervos, adaugă acesta.
Fibrele, care vin în completarea nutrienților disponibili în cereale sunt esențiale pentru o digestie sănătoasă. De asemenea, susțin sănătatea inimii deoarece consumul de fibre ajută la scăderea colesterolului.
Hriscă
Hrișca este o opțiune fără gluten, plină de nutrienți care conține 6 grame de proteine pe porție. O cană gătită de hrișcă conține aproape 5 grame de fibre, dar și minerale și vitamina B.
Deși tehnic este o sămânță, hrișca se gătește similar cu alte cereale integrale. Îți poți pregăti pentru un mic dejun hrănitor un bol de cremă de hrișcă cu lapte și miere.
De asemenea, hrișca poate fi transformată în tăiței care se regăsesc în multe mâncăruri asiatice și poate fi utilizată într-o serie de produse de patiserie, fără gluten.
Orez sălbatic
Din lista de cereale bogate în proteine nu putea lipsi orezul sălbatic. Acesta este un orez integral care este maro închis la exterior și are o aromă bogată, de nucă.
Este plin de proteine, o cească de orez sălbatic gătit având 7 grame de proteine. Îl poți adăuga în tocănițe, poate fi folosit pentru a face un pilaf sau într-un bol de cereale consistent.
Quinoa
Quinoa este o cereală fără gluten care și-a dobândit notorietatea în ultima perioadă datorită complexității sale nutriționale. Quinoa este o proteină completă, care oferă un aport de 8 grame într-o porție gătită de o cească.
De asemenea, quinoa conține toți cei nouă aminoacizi esențiali. În plus, oferă un conținut impresionant de 5 grame de fibre per porție. O poți folosi ca înlocuitor pentru orez în supe creme, tocănițe sau salate și te poate ajuta să îți atingi aportul nutrițional zilnic de proteine.
Boabe de grâu
Boabele de grâu integrale conțin gluten, dar sunt bogate în nutrienți precum vitamina E, fier sau vitamina B. Toate acestea susțin buna funcționare a sistemului imunitar, a sângelui, a intestinelor și a metabolismului.
O porție de o cană de boabe de grâu fierte conține 7 grame de proteine și 6 grame de fibre. Boabele de grâu arată asemănător orzului atunci când sunt gătite și sunt perfecte pentru o salată de cereale sau un pilaf. Acestea se prepară asemănător cu celelalte cereale și oferă preparatelor o aromă delicioasă de nuci.
Mei
Meiul este o altă opțiune fantastică, bogată în proteine. Aceste semințe mici nu conțin gluten și oferă un aport nutrițional de 6 grame per cană.
Meiul este o sursă de energie nutrițională, care conține în plus fosfor, potasiu, 2 grame de fibre per porție și vitamina A. Meiul se gătește la fel ca orezul și poate fi adăugat în frigărui cu legume, supe sau tocănițe.