Rețetele de chec sunt printre cele mai des preparate, atunci când ne este poftă de un desert simplu și ușor. Nu necesită ingrediente multe și nici tehnici complexe de gătire. Se pot prepara simple, cu adaos de cacao sau îmbogățite cu fructe proaspete sau fructe uscate.
În plus, poți adăuga o mulțime de alte ingrediente pentru a obține gusturi delicioase, texturi deosebite sau diferite culori.
Descoperă aici o rețetă interesantă de chec în trei culori, preparat cu ingrediente naturale. Iar mai jos, îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari preparării checului sub formă de șah.
Chec șah cu ciocolată și zmeură – Ingrediente
Pentru prepararea checului în formă de șah vei prepara, de fapt, două checuri colorate diferit. Urmărește mai jos lista de ingrediente pentru prepararea acestora.
Pentru checul cu cacao:
- 2 ouă
- 100 gr zahăr
- 1 praf de sare
- 50 gr făină
- 50 gr unt topit
- 15 gr pudră de cacao.
Pentru checul cu zmeură:
- 2 ouă
- 50 gr zahăr
- 1 praf de sare
- 50 gr unt topit
- 2 linguri de gem de zmeură
- 100 gr făină
- 1/4 linguriță cu praf de copt.
Pentru umplutură:
- 175 gr gem de zmeură.
- Pentru însiropat:
- 200 ml apă
- 25 gr zahăr
- 2 lingurițe esență de rom
- lichior de zmeură.
Pentru glazură și decor:
- 200 gr ciocolată amăruie
- 150 ml frișcă lichidă
- ciocolată răzuită
- cireșe confiate.
Mod de preparare pentru chec șah cu ciocolată și zmeură
Chiar dacă folosești câteva ingrediente diferite pentru ambele checuri, modul de preparare este același. Compoziția pentru checul cu zmeură conține gem de zmeură, iar pentru al doilea chec se folosește pudră de cacao.
Poți opta pentru a prepara compozițiile separat, dar poți prepara și o singură compoziție pe care o împarți în două.
Înainte de a începe să amesteci ingredientele, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi, pregătește două tăvi de chec clasice, în care așezi hârtie de copt.
Cum prepari chec cu cacao și chec cu zmeură
Începe prin a separa albușurile de gălbenușuri atât pentru un chec, cât și pentru celălalt. Presară sare peste albușuri și bate-le spumă. Apoi, adaugă puțin câte puțin din zahăr și amestecă energic până când bezeaua capătă fermitate. Amestecă gălbenușurile cu untul topit și răcit, apoi încorporează-le în bezea. Omogenizează bine compozițiile.
Pentru checul cu cacao, trece prin sită făina cu pudra de cacao și încorporează treptat amestecul în compoziția de chec. După omogenizare, întinde compoziția în tava pregătită.
Pentru checul cu zmeură, în amestecul de bezea cu unt și gălbenușuri încorporează treptat gemul de zmeură. Apoi, adaugă făina amestecată cu praful de copt. Întinde compoziția obținută în tava pregătită. Acest chec necesită ajutat cu puțin praf de copt să se dezvolte în timpul coacerii, pentru că gemul de zmeură trage aluatul în jos.
Pune tăvile în cuptor și coace checurile pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.
După coacere, lasă-le să se răcească. Prepară între timp un sirop aromatizat cu rom, prin fierberea apei cu zahărul și adăugarea la final a esenței.
Cum formezi deliciosul chec șah cu ciocolată și zmeură
Pentru formarea checului în formă de șah, secționează părțile neuniforme de la ambele checuri, aducându-le la același nivel. Secționează apoi fiecare chec în două părți pe verticală. Însiropează părțile de chec cu cacao cu siropul aromat și răcit. Părțile de chec cu zmeură însiropează-le cu puțin lichior de zmeură.
Unește cele patru secțiuni de checuri în formă de șah, lipindu-le între ele cu gem de zmeură.
Prepară și o glazură clasică de ciocolată, prin topirea ciocolatei în frișca lichidă, încălzită. Întinde glazura pentru checul în formă de șah și decorează-l cu elementele de decor menționate în listă. Lasă checul la rece pentru 2 ore, apoi îl poți porționa.